Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hook
2007-10-09, 13:00
Legalne posiadanie broni?
Autor Wiadomość
JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-04-17, 19:21   Legalne posiadanie broni?

Chyba każdy słyszał co wydarzyło się w Stanach w poniedziałek.Blacksburg w stanie Wirginia stało się miejscem krwawej rzeźi w liczbie 32 osób.Na koniec student-zabójca zastrzelił sam Siebie.

Straszne to i przykre...ale ja o czym innym.W USA rozgorzała na nowo rozmowa o posiadaniu broni o zniesieniu liberalnego spojrzenia na ten element poniekąd "przestępczy".

Janusz Korwni-Mikke twierdzi,że gdyby ludzie mieli broń to wyglądąło by to innacze.Człowiek mółby się bronić...z drugiej strony to bezsens,bo takich tragedii mogłoby być więcej.

Jak więc to jest.Zakazać tego czy nie? Jedni mówią,że to zmniejszy napady,rabunki a inni,że zwiększy liczbę zabójstw.Jak sądzicie?
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2007-04-18, 10:31   

Ciekawy temat i morze słów na jego temat już wypłynęło. Ja swoje poglądy mam na ten temat takie jak i mój ulubiony zespół 8-) . Przy okazji ostatnich wydarzeń słyszałem wypowiedź w tvn24 bodajże, że gdyby w kampusie (w którym był całkowity zakaz noszenia broni) ktoś tę broń miał to by go zabił wcześniej i nie było by tej masakry. Nie dla mnie takie tłumaczenia. Mogło by to doprowadzić np. do takich wypaczeń: Idzie sobie gość ulicą ma w kieszeni nóż. To ja go od sobie zastrzelę w obronie własnej, nobo a nóż ;-) on chciał mnie nim zabić albo kogoś na ulicy. Wiem troche to naciągane ale już tonę takich głupich przykładów-przypadków słyszałem.
Zakaz całkowity i już. :116: A już trzymanie w domu do obrony, broni automatycznej w stylu kałasza co jest możliwe w USA to dla mnie czysta paranoja.

W temacie mam dwie propozycje
a) obejrzyjcie sobie dokument Micheala Moore'a "Zabawy z bronią"
b) dla tych co znają dobrze angielski temat Gun Debate na message picie oficjalnym forum Pearl Jam. Jest tam też np. temat "Bush's Reaction To The Virginia Tech Shootings " i wiele innych ciekawych bieżących tematów. Polecam.
2010 London, Berlin, Gdynia
2011 Berlin x2, Kopenhaga

LAST FM TUBE

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2007-04-18, 10:36   

Myślę, że powinno się utrudnić dostęp do broni. Aby pierwszy lepszy psychol nie mógł w pierwszym lepszym sklepie zakupić sobie co zechce. Moim zdaniem paranoja...Jak łatwy dostęp do broni może zmniejszyć liczbę zabójstw?

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2007-04-18, 11:59   

Biggerman napisał/a:
a nóż

tu jednak powinno być a nuż.

poza tym, jak amerykanie chcą mieć dostęp do broni, niech mają. u nas prawo jest jednym z surowszych, więc nie ma się co martwić.

izka 
nic.

Wysłany: 2007-04-18, 20:05   

ale jednak Amerykanie tez sa ludzmi, a Polacy i tam bywaja.
zamykanie sie w czterech, grubych scianach jest marmym podejsciem.;)

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-04-18, 20:40   

Surowość surowością. Znacznie gorzej jest natomiast ze skutecznością prawną ;). Abstrahując od przestępczości - korupcja, nepotyzm, biurokracja...

Legalne posiadanie broni? Jak najbardziej za. Ludzie powinni miec możliwość samoobrony. Bandyci czują się bezkarni, bo zdają sobie sprawę, że przeciętny polski obywatel może im tyle zrobić, co nic, jeśli przystawią mu 'scyzoryk' do gardła, bądź rurkę pod skroń.
Gdyby byli świadomi, że w takim wypadku mogą zarobić kulkę, nie byliby tacy pewni siebie.

Broń tak - ale oczywiście nie dla każdego. Przede wszystkim nienaganna opinia, brak notowań przez policję, pozytywnie zaliczone testy psychologiczne i rekomendacja, na przykład, dzielnicowego.

Uzasadnienia, że to mogłoby zwiększyć liczbę potencjalnych 'psychopatów', imo są bezpodstawne. Taki napadowiec jak będzie chciał to i tak zdobędzie broń. Nie musi przecież kupować jej legalnie. Na czarnym rynku zapewne jest dostępna tak samo łatwo jak i inne zakazane przez prawo rzeczy.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2007-04-18, 21:39   

izka napisał/a:
zamykanie sie w czterech, grubych scianach jest marmym podejsciem.;)

lepszym niż zajmowanie się wszytkim innym, ale nie sobą i własnymi sprawami.

Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2007-04-19, 10:23   

Moth napisał/a:

Broń tak - ale oczywiście nie dla każdego. Przede wszystkim nienaganna opinia, brak notowań przez policję, pozytywnie zaliczone testy psychologiczne i rekomendacja, na przykład, dzielnicowego.

Ale czy tak w naszym kraju nie jest :?: Przecież zakazu u nas nie ma. Broń mieć można i na szczęście nikt z nią po ulicy nie gania tak od sobie i nie strzela do wszystkiego co się rusza. A najlepsze jest właśnie to że są jakieś ograniczenia. Inna sprawa, że jakby był zakaz to i tak by się nic nie stało. Trochę się zapętliłem w swym wywodzie. Jednym zdaniem: Tak jak jest w naszym kraju jest dobrze i niczego bym nie zmieniał.

LAST FM TUBE

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-04-19, 20:34   

Panowie mają rację.W naszym kraju trza się wykazać zdrowym rozsądkiem by dostać giwerę...w stanach wystarczy,że masz 16 lat i wtedy tak naprawdę to nie ma dla Ciebie żadnego problemu by nabyć drogą kupna środek "bezpośredniej perswazji".

Problemem USA jest jeszcze nielegalny rynek,który tam kwitnie jak nigdzie indziej.Szkoły państwowe,te o gorszym statusie sa pełne wykrywaczy metali,bo tam pojawić się bez broni to naiwność licząc,że twój adwersarz w chwili złości nie zechce Ci "przypieczętować" swoich argumentów odrobiną naboi.
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-04-19, 20:45   

Te wykrywacze metali to zapewne wynik wcześniejszych masakr w USA. Jeremy PJ jest nawet o jednej takiej ;).
A obwiniano za nie oczywiście gry i telewizję, a nie słabą organizację państwową i najwyższy wskaźnik zbrodni wśród nieletnich spowodowany tzw 'bezstresowym wychowaniem', zapoczątkowanym ma się rozumieć w Krainie Dobrobytu USA...

Co do handlu bronią - nie wiem, czy na wschodzie nie jest on porównywalny do tego w Stanach... aczkolwiek dostępność do broni jest faktycznie zupełnie różna (na tę 'negatywną korzyść' dla USA). Może to też wynikać z różnych kultur - tej skrajnie liberalnej z USA, i naszej, wschodniej, tak czy siak do tej pory raczej konserwatywnej.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2007-04-20, 09:20   

Moth napisał/a:
Te wykrywacze metali to zapewne wynik wcześniejszych masakr w USA. Jeremy PJ jest nawet o jednej takiej ;) .

To akurat była automasakra.

LAST FM TUBE

Odpowiedz do tematu