Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Petycja w sprawie zwrócenia Kosowa Serbii
Autor Wiadomość
Marianne 

Wysłany: 2008-02-28, 15:43   

Hiroszimo, byc może nie rozumiesz bo powstanie Kosowa "samo w sobie" tak naprawdę sensu nie ma :)

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2008-02-29, 13:41   

Moth napisał/a:
No dobra, czyli gdybym chciał ogłosić niepodległość mojej stancji w Gdańsku, bo czuję że chcę zawrzeć swoją państwowość w tych dwóch pokoikach, poparłabyś mnie ? :)

Masz to jak w banku!

Haruka 
Flamaster

Wysłany: 2008-04-18, 22:18   

@Hiroszima, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić tego, to wyobraź sobie, że od Polski odłącza się Gniezno i Kraków. Łatwo to zrobić? Dla mnie nie za bardzo. To wywołałoby GIGANTYCZNE protesty i nie sądzę, żeby Polska zostawiłaby to ot tak. Popatrz na Wilno - straciliśmy je 60 lat temu, a są ludzie, którzy do tej pory na wszystkich wyklinają i nie mogą tego wybaczyć światu.

Jednym zdaniem, jestem całkowicie przeciw. Tym bardziej, że Baskowie mają dużo więcej argumentów do bycia niepodległymi(nie mówiąc już o tym, że Hiszpania też jest zlepkiem ludów, i taka Andaluzja, Katalonia, czy Galicja mogłyby bez problemu ogłosić niepodległość), nawet pod względem języka, którego mieszkańcy Kosowa raczej nie mają, a Baskowie i owszem - i to całkowicie odmienny od kastylijskiego, gdyż taka jest właściwa nazwa "hiszpańskiego"(wiem, bo uczę się tego(kastylijskiego) języka i generalnie jestem w szkole bardzo intensywnie uczony na temat Hiszpanii).

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2008-04-22, 08:37   

Haruka napisał/a:
Jednym zdaniem, jestem całkowicie przeciw. Tym bardziej, że Baskowie mają dużo więcej argumentów do bycia niepodległymi

ale my tu nie o Baskach...
Haruka napisał/a:
@Hiroszima, jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić tego, to wyobraź sobie, że od Polski odłącza się Gniezno i Kraków. Łatwo to zrobić? Dla mnie nie za bardzo. To wywołałoby GIGANTYCZNE protesty i nie sądzę, żeby Polska zostawiłaby to ot tak. Popatrz na Wilno - straciliśmy je 60 lat temu, a są ludzie, którzy do tej pory na wszystkich wyklinają i nie mogą tego wybaczyć światu.

Więc wytłumaczę po raz enty.. Jasne, że niełatwo, że protesty i w ogóle koniec świata. Ale nie myślę w kategoriach politycznych i myśleć w ten sposób nie zamierzam, bo mdli mnie na myśl samą.
Haruka napisał/a:
straciliśmy

... widzisz, Ty piszesz iśmy, ja "iśmy" nie myślę, przynajmniej nie w tym miejscu.
Nie można wszystkich uszczęśliwić. I zawsze jeden będzie na tak, a inny na nie. I tyle w ramach podsumowania.

hauteville 

Wysłany: 2008-04-28, 11:20   

hiroszima napisał/a:
Ale nie myślę w kategoriach politycznych i myśleć w ten sposób nie zamierzam, bo mdli mnie na myśl samą.

Mhm... Niestety świat jest tak zbudowany, że w danych kwestiach myśli się adekwatnie do tematu. Czyli o polityce myśli się politycznie. Tym bardziejmnie dziwi, że piszesz, iż nie myślisz politycznie, a przyznanie niepodległości Kosowa to był krok wybitnie polityczny jakich mało.

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2008-04-28, 12:02   

hauteville napisał/a:
Niestety świat jest tak zbudowany, że w danych kwestiach myśli się adekwatnie do tematu.

udowodnij ;P
hauteville napisał/a:
Tym bardziejmnie dziwi, że piszesz, iż nie myślisz politycznie, a przyznanie niepodległości Kosowa to był krok wybitnie polityczny jakich mało.

Poważnie? a ja sobie po prostu pomyślałam o ludziach, którym na tym zależy. Niepolitycznie. Normalnie.

jordi

Wysłany: 2008-04-28, 16:54   

hiroszima napisał/a:
Niepolitycznie

ale hiroszimo podchodząc do tego drastycznie naukowo, nie da się życ niepolitycznie, myśleć niepolitycznie bo polityka jest wszędzie i we wszystkim, tam gdzie ty sama podejmujesz jakies działania, ważysz pewne sprawy to JUŻ też jest polityka, nie można ograniczać polityki do sejmu, senatu, Faktów i spraw ogólnonarodowych, to tak jak oklepane filozoficzne stwierdzenie - byt jest a niebytu nie ma.

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2008-04-29, 08:51   

jordi napisał/a:
ale hiroszimo podchodząc do tego drastycznie naukowo

a sprawia Ci radość podchodzenie do tego drastycznie naukowo?
jordi napisał/a:
nie da się życ niepolitycznie, myśleć niepolitycznie bo polityka jest wszędzie i we wszystkim, tam gdzie ty sama podejmujesz jakies działania, ważysz pewne sprawy to JUŻ też jest polityka

No to żeś dowalił.... Cholernie jest smutne to co napisałeś. Przykro mi i współczuję. Gdybym pewnego dnia zaczęła myśleć w ten sposób, politycznie zrobiłabym mały kroczek do rozwiązania problemu przeludnienia na świecie, taki jednostkowy.
Ale odbiegamy od tematu... soł...

jordi

Wysłany: 2008-04-29, 09:42   

hiroszima napisał/a:
zrobiłabym mały kroczek do rozwiązania problemu przeludnienia na świecie, taki jednostkowy.

to było cholernie drastyczne dopiero!

hiroszima napisał/a:
a sprawia Ci radość podchodzenie do tego drastycznie naukowo?

niespecjalnie to skrajny przykład tylko :D

Odpowiedz do tematu