Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Petycja w sprawie zwrócenia Kosowa Serbii
Autor Wiadomość
hauteville 

Wysłany: 2008-02-21, 20:45   Petycja w sprawie zwrócenia Kosowa Serbii

http://www.thepetitionsite.com/petition/905791187 - osiągnęli 100.000 podpisów z całego świata!!! W tym mój (nr 107.610)... Z Polski też tego sporo jest.
Jak ktoś chętny, to też niech się wpisuje.

Uznanie niepodległości Kosowa to łamanie prawa międzynarodowego, zagrożenie światowego pokoju i załamanie względnego pokoju na świecie jaki trwał od blisko 20 lat.
Jeśli ktoś uważa, że niepodległość Kosowa jest zjawiskiem słusznym, to z chęcią szczerzej wytłumaczę mu na czym ów konflikt polega.

Meredith 

Wysłany: 2008-02-21, 21:39   

Jak chcesz to mi możesz wytłumaczyć, chętnie posłucham. :)

Marianne 

Wysłany: 2008-02-21, 21:48   

Po co te wpisy? Jaki mają sens?:>

Cytat:
to z chęcią szczerzej wytłumaczę mu na czym ów konflikt polega.

Dawaj:p Chętnie posłucham :)

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2008-02-21, 21:49   

Ja tak samo. W sumie to nie widze nic zlego, ze ludzie dostali wlasne panstwo. Nie znam tego konfliktu za dobrze, ale wydaje mi sie ze ludzie majacy wlasne panstwo beda dozyli do pokoju i zaniechania wojny. Tak mi sie wydaje.

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2008-02-21, 23:04   

Cytat:
Ja tak samo. W sumie to nie widze nic zlego, ze ludzie dostali wlasne panstwo.

W skrócie ? Może ja uprzedzę założyciela tematu. Przede wszystkim Kosowo nie jest zamieszkiwane przez jednolity naród, pozbawiony historycznie państwa - to będzie sztuczny narodowościowo twór, który na dłuższą metę nie ma szans na przetrwanie (konflikty na tle nacji zamieszkujących owy teren, zlepek narodowościowy w postaci Serbów i Albańczyków).

Po drugie - zarówno Serbia jak i Albania nie chce uznać niepodległosci Kosowa - a o tym, że sytuacja w tym rejonie jest napięta i bez dodatkowych bodźców wiedzą chyba wszyscy (owiany złą sławą "Kocioł Bałkanski"). Dodatkowo, potęzny sprzeciw wyraził Kreml, a wątpię, żeby korzystne było dalsze drażnienie Rosji.

No i po trzecie, chyba najważniejsze - jeżeli przyznać odrębność państwową dla Kosowa, zaraz zapragną tego inne autonomie (zapowiedziała to już Palestyna, która chce w identyczny sposób jak Kosowo uzyskać status suwerennego państwa. Zapewne sytuacja zaogniłaby się w Hiszpanii, gdzie odrębność państwową chcą uzyskać Baskowie - no i można tak wymieniać w nieskończoność.), co spowodowałoby swoistą Wiosnę Ludów, kto wie czy nie równie krwawą jak w 1848 roku.

To tak na szybkiego. Osobiście - jestem na nie dla Kosowa.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2008-02-21, 23:06   

Hmmm no to w sumie teraz wiem jak to wyglada mniej wiecej. Zastanowie sie jeszcze nad ta lista... zawsze to jeden glos do przodu by byl.

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

swapper 

Wysłany: 2008-02-21, 23:46   

Problem kosowa to jeden temat, a ta petycja jest bez sensu...

hauteville 

Wysłany: 2008-02-21, 23:52   

Moth napisał/a:
W skrócie ? Może ja uprzedzę założyciela tematu.

Wielkie dzięki Moth za przedstawienie tego w skrócie. Ja jeszcze dopowiem co nieco o rysie historycznym.
Otóż Kosowo to kolebka narodu serbskiego. To stąd się wywodzą - kiedy tworzyli pierwsze państwo serbskie w X wieku, Belgrad przechodził jeszcze z rąk węgierskich w bułgarskie i bizantyjskie. I tak, Kosowo było centrum serbskiej państwowości aż do przełomu XIV/XV wieku, kiedy to na Bałkany zawitali Turcy i Serbię podbili. Wtedy to miała miejsce bitwa na Kosowym Polu, która do dziś jest czymś w rodzaju "serbskiego Grunwaldu" (tylko, że Serbowie tą bitwę przegrali - 1398).
Od tego czasu zaczął się napływ na te tereny Albańczyków. Jako że Albańczycy w większości przyjęli islam, byli wspierani przez Turków i powoli wypierali Serbów. Jednak nawet w tych trudnych czasach na terenie Kosowa znajdowała się najważniejsza dla Serbów instytucja - Autokefaliczny Patriarchat Serbskiej Cerkwi Prawosławnej w Peću. W roku 1871 w Kosowie zamieszkiwało 64% Serbów i 32% Albańczyków. Wtedy zaczęły się masowe prześladowania ludności serbskiej przez Turków i wspieranych przez nich Albańczyków. W efekcie Serbia odzyskała Kosowo dopiero w 1913 roku, ale stosunek ludności wynosił już 66-26 na korzyść Albańczyków. Przez lata liczba Albańczyków stopniowo wzrastała (wyższy przyrost naturalny, imigracja z Albanii) i na początku lat 90 osiągnęła liczbę 80%.
Problem w tym, że są tu intruzami. Sytuację tę możnaby porównać do masowego przypływu Chińczyków do województwa wielkopolskiego (tzn. kolebki polskiej państwowości) i ogłoszenie przez nich niepodległości.
Poza tym podam jeszcze powody dla których Kosowo nie powinno być uznane:
1. Nie ma narodu Kosowarów. Są to tylko Albańczycy. Co zresztą było widać po tym jak świętowali używając flag albańskich, a nie Kosowa.
2. Bałkany mają to do siebie, że tamtejsze ludy się nie lubią. Jeśli więc Unia wierzy w to, że kraj ten będzie multietniczny to się mylą - zresztą już w 2004 roku dochodziło do pogromów mniejszości serbskiej i niszczenia zabytków serbskiej architektury m. in. monasterów z XII wieku(porównywalnych dla Polaka z rozwalaniem kościoła mariackiego w Krakowie)
3. Prezydent i premier zostali skazani już 10 lat temu za terroryzm w Serbii i Macedonii. Dziwny to przykład, uznawać rząd terrorystów w dobie rzekomej wojny z terroryzmem.
4. Ten kraj nie ma nawet elektrowni (!). Ma 40% bezrobocia i co tu dużo mówić - będzie oazą czarnego rynku, handlu ludźmi i przemytu narkotyków w Europie.
5. Próbowano zrobić jakieś próby podziału Kosowa na część albańską i serbską, ale Albańczycy na nic się nie zgadzali, w końcu zagrozili, że ogłoszą niepodległość i ją ogłosili.
6. Ogłoszenie jej natomiast jest sprzeczne z międzynarodowym prawem zawartym w akcie końcowym KBWE w punktach: -o nienaruszalności granic, -o integralności terytorialnej, -o nie mieszaniu się w sprawy wewnętrzne innych państw
7. Uznanie Kosowa na arenie międzynarodowej tworzy niebezpieczny precedens pozwalający na wybuch wielu lokalnych wojen. W efekcie niszczy wypracowany od czasów końca zimnej wojny system bezpieczeństwa w Europie. Nie zdziwiłbym się jeśli doprowadzi to do nowej "zminej wojny"
8. Mało to wojen było na Bałkanach? Teraz tylko można czekać aż Albańczycy z okolic Tetova ogłoszą niezależność od Macedonii.

Jeśli ktoś ma jakieś lepsze argumenty za tym, żeby Kosowo uznać, to z chęcią ich wysłucham.

hauteville 

Wysłany: 2008-02-21, 23:54   

swapper napisał/a:
Problem kosowa to jeden temat, a ta petycja jest bez sensu...

Może i jest bez sensu, ale moim zdaniem czasem warto zaprotestować przeciw takiej akcji, jak gwałcenie praw suwerennego państwa jakim jest Serbia.

jordi

Wysłany: 2008-02-22, 01:28   

Może wszystko zostało już praktycznie napisane, ja dorzuce od siebie, a właściwie wyrażę zdanie do szerokiego opisu (w najistotniejszym skrócie) hauteville. Łamanie prawa międzynarodowego to raz - najpoważniejszy argument, drugi to jak już wspomniano Kosowo - dla Serbów jest tym czym Mekka dla wyznawców islamu, odbierzcie Polsce kolebkę historii - Gniezno, to jest to samo! To że Albanczycy mieli większy przyrost naturalny wynika głównie z czynnika kulturowego a ściślej określając religijnego - mogą mieć po kilka żon, z każdą miec dzieci i oto mamy przewagę - argumenty europejskich parlamentarzystów są śmieszne, nie można sugerować się w tym wypadku demograficznymi czynnikami, dokładniej przewagą liczebną, bo powiedzmy gdyby w Polsce w jakimś mieście było więcej Żydów niż Polaków to mamy rozszczepić owy teren miejski z granic naszego państwa? Jednym słowem pogorszyli tylko sytuację, to wyraz nieuczciwości, brak obiektywizmu, brak szacunku do ludności serbskiej.
Katalonio walcz teraz o wolność, masz ku temu większe powody i argumenty od Kosowa! Ole!
Śmieszne, podpisuję się pod tą petycją

Marianne 

Wysłany: 2008-02-22, 11:09   

Widzę że mamy speców :) Jednego nie rozumumiem, dlaczego "wmieszały" się Stany? Zapewne wiedziały o planowanej niepodległosci, ją poparły, wsparły. Tylko jaki mają ukryty cel?:>

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2008-02-22, 14:17   

Nie Stany a ONZ. Natomiast cel ingerencji w sprawy wewnętrzne Serbii jest dla mnie tak samo jasny jak okupacja Iraku.

Ostatnio zmieniony przez Moth 2008-02-22, 14:26, w całości zmieniany 1 raz  

Mariusz 
skin and bones

Wysłany: 2008-02-22, 14:25   

hauteville napisał/a:
http://www.thepetitionsite.com/petition/905791187 - osiągnęli 100.000 podpisów z całego świata!!! W tym mój (nr 107.610)... Z Polski też tego sporo jest.

Haha i to ma niby cos zmienic? :DD To nie petycja o zorganizowanie koncertu..

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2008-02-22, 14:26   

A o inicjatywie ludowej słyszałeś, chłopie ? :)

Mariusz 
skin and bones

Wysłany: 2008-02-22, 15:00   

Moth napisał/a:
A o inicjatywie ludowej słyszałeś, chłopie ? :)

Taa :] Albo niech zasypia Bialy Dom kartkami z prosba, o nie uznanie niepodleglosci Kosowa :lol:

Moth napisał/a:
Natomiast cel ingerencji w sprawy wewnętrzne Serbii jest dla mnie tak samo jasny jak okupacja Iraku.

Wplywy na Balkanach?

Odpowiedz do tematu