Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hook
2007-10-09, 13:16
Polska oraz jej sąsiedzi
Autor Wiadomość
hook 

Wysłany: 2007-01-27, 23:56   Polska oraz jej sąsiedzi

Co sądzicie o naszych sąsiadach.. sympatie - antypatie.. osobiście najcieplej odnoszę się do Słowaków.. a najmniej.. hmm cięzkie pytanie.. nie będzie Niemiec pluł nam w twarz :P

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-01-28, 00:10   

Sympatie ? Hmm... myślę, że Litwini... wspólna historia, no i w ogóle :P Chociaż oni nie za bardzo nas lubią, a ta cała Unia to wg nich byłą próba wcielenia Księstwa do Korony... no ale nvm :P (się obudził we mnie maturzysta :) ) Lubię też Czechów, chociaż oni też za nami nie przepadają :P Zaolzie pozostaje w pamięci. Ale mają dobrą reprezentację w nogę ;-) Słowacy też są ok. Mamy wspólne korzenie - słowianie :) Przynajmniej nie mamy z nimi na pieńku :P

Antypatie - Niemcy i Rosjanie (niby pochodzenie słowiańskie, a takie ...) .
Za komunizm i Armię Czerwoną. Za NSDAP, SS i Gestapo.
Za Katyń, Majdanek, Oświęcim, Brzezinkę, Sztutowo...
Za wypaczanie historii.

Ogólnie z narodowości, to najbardziel lubię Skandynawów (oczywiście oprócz Słowian). No, ale to nie nasi sąsiedzi, więc nie robię offtopu :>
(pomijając to, że mieliśmy szwedzką dynastię na tronie Polski, no i ponoć pierwsze miasta słowiańskie założyli Wikingowie :> )

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Hole 
girl

Wysłany: 2007-01-28, 00:33   

To śmieszne, żaden Niemiec nigdy mi nic nie zrobił, ale czuję do nich, do narodu ogromną antypatię. Nigdy nie zrozumiem nazizmu. Nie podoba mi się również współczesny wizerunek Polaka stworzony przez niektórych Niemców: że biedny, że złodziej, że pijak...
Nie lubię też Czechów, za ich niesprawiedliwy sąd o nas. Może to też dlatego, że, będąc w Pradze, zamówiłyśmy z mamą w restauracji pizzę, a dostałaśmy knedliczki w sosie i długo musiałyśmy się kłócić. Pragę uwielbiam, jeszcze nie byłam w piękniejszym mieście.
Lubię Litwinów, moja rodzina pochodzi z okolic Wilna, część tam pozostała. Wilno jako miasto jest urocze, niemal polskie.
Co do reszty państw, nie mam jakichś szczególnych odczuć.

swapper 

Wysłany: 2007-01-28, 01:18   

Hole napisał/a:
Nie podoba mi się również współczesny wizerunek Polaka stworzony przez niektórych Niemców: że biedny, że złodziej, że pijak...

Tak było kiedyś, jakieś 10 lat temu. Teraz Niemcy mają nas raczej jako naród gdzie można tanio zrobić zakupy i poszpanować fajną furą, poza tym jak ostatnio się pytałem znajomego z czym mu sie kojarzy Polska to zdecydowanie odpowiedzial z dziurami na drogach :P

Bracia Czesi ;) tani alkohol i piękna Praga, tani linie kolejowe i bardzo fajne knajpy w klimacie lat 80` gdzie chce się siedzieć i słuchać starych Czechów mówiących nie wiadomo o czym ;)

Ukraina - bardzo przyjazny naród aczkolwiek biedny, trzeba ich wspomagać kupując od nich trunki z przemytu (choc nie wiadomo czy sie potem nie oślepnie ;/ )

Rosja - popierdolony naród, z popierdolonym rządem... no comments!

Reszty sąsiadów nie znam tak dobrze, bo nie byłem u nich więc też sie nei wypowiadam!

szary 

Wysłany: 2007-01-28, 01:34   

swapper napisał/a:

u nich rządzi mafia, ludzie nie są raczej niczemu winni

swapper 

Wysłany: 2007-01-28, 01:39   

szary napisał/a:
swapper napisał/a:

u nich rządzi mafia, ludzie nie są raczej niczemu winni

owszem, nie ma ludzi praktycznie czym obwiniać, wszystkiemu winna jest skorumpowana władza.

Mabh 

Wysłany: 2007-01-28, 10:53   

Jakąś specjalną sympatią nie pałam do żadnego z naszych sąsiadów. Ale nic nie mam do Słowaków, Czechów, Ukraińców. Za to Rosja i Niemcy... Też niby nigdy nic mi nie zrobili, a jakoś tak.... Nie przepadam za nimi. Niemców nie lubię m.in. chyba dlatego, że kiedyś czytałam jak w Niemczech przeprowadzili ankietę wśród młodzieży, a pytanie brzmiało: "Co wiecie o waszym sąsiedzie - Polsce". Bardzo często padały pytania, czy taki kraj w ogóle istnieje. Ponad 50% Niemców nie wie gdzie jest Polska!!!! To mnie dobiło. A poza tym to wiadomo - II wojna światowa, Hitler, obozy koncentracyjne itd.

"If I can't be my own, I'd feel better dead."

www.mabh.blog.onet.pl

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-01-28, 11:01   

Mabh napisał/a:
Ponad 50% Niemców nie wie gdzie jest Polska!!!!

:shock: :shock:

Że niby nie znają państwa, które z nimi sąsiaduje? Jaja :mrgreen:
Ale czego się spodziewać, po pożal się Boże, grubasach wychowanych na amerykańskich fastfoodach :-?

Znikoma:) 
LOLLIPOP

Wysłany: 2007-01-28, 11:26   

Francuzi też nie wiedzą gdzie jest Polska. :) Nie będę tego komentować, jak dla mnie to po prostu ograniczenie.
Nie będę orginalna - Niemcy i Rosja. Za Czechami też specialnie nie przepadam.

WIARA~NADZIEJA~MIŁOŚĆ

hook 

Wysłany: 2007-01-28, 11:37   

Śmiejecie się.. ale Polacy np też nie wiem czy byli by w stanie wymienić wszystkich naszyh sąsiadów;) na pewno nie wszyscy Polacy;) Na temat Litwinów się u nas dużo nie mówi.. obwód Kalingradzki to też taki rodzynek.. myślimy rosja - mamy w domyśle Moskwa.. daleka, zimna Rosja..

Znikoma:): A ty wiesz gdzie dokładnie leży Liechtenstein, Monako, San Marino, Albania czy Andora.. ale tak szczerze, bez zaglądania do mapy jesteś w stanie podać ich położenie dokładne? :12:

jordi

Wysłany: 2007-01-28, 11:42   

swapper napisał/a:
Ukraina - bardzo przyjazny naród aczkolwiek biedny, trzeba ich wspomagać kupując od nich trunki z przemytu (choc nie wiadomo czy sie potem nie oślepnie ;/ )

Ja bym o tym tak nie powiedział. Mieszkam bardzo blisko granicy z Ukrainą, nawet moje osiedle jest "po drodze" na granicę i często jeździłem jeszcze do wakacji na przemyt. Co się dzieje na przejściu pieszym to nie określę inaczej jak - masakra. Ukraińcy biją się z nami, wyzywamy się nawzajem, zero kultury, dla nich nie istnieje słowo "kolejka" czy "poczekać" wolą zadusić kogoś niż luźno poczekać w kolejce na pasie. Tyle na ten temat, choć z innego "rzutu" można mieć zupełnie inne spostrzeżenia na temat danych sąsiadów, jak wszędzie bywają chamy i normalni ludzie i ja to rozumiem.
Niemcy - nigdy specjalnie nie przepadałem za nimi, nawet muzykę mają kiepską, język tragiczny i historia wzbudza jeszcze większą niechęć, a przez to że są bogatszym krajem, patrzą na nas z góry i z pogardą.
Rosja - nigdy z nimi nie mieliśmy zbytnio dobrych stosunków, teraz szczególnie za rządów Putina jest jeszcze gorzej więc jeszcze bardziej ich nie lubię... no i podobnie jak Niemcy - ta nieszczęsna historia
Czesi - mam niby jakieś przyjazne odczucia co do tego sąsiada, ale nigdy nie byłem w Czechach.
Słowacja - według mnie najbardziej przyjazny Polsce naród, wiem bo byłem na Słowacji i nie spotkałem się z jakąś widoczną wrogością z ich strony a wręcz przeciwnie, bardzo sympatyczni i otwarci.
Białoruś - nie mam zdania, ale gdybym miał się sugerować politycznymi sympatiami i antypatiami to o ile się nie mylę nie za bardzo się lubimy, więc raczej bardziej na - NIE
Litwa - jak ktoś tu napisał, współna historia, dużo Polaków mieszka na Litwie, choć może Litwini nie za bardzo nas lubią, ale stawił bym ich na trzecim miejscu po Słowakach i Czechach.

Ay'ceela 
... brak słów

Wysłany: 2007-01-28, 11:48   

ee tam... najlepsi są Amerykanie xD szukają Francji w Afryce ^^

Nie przepadam za Niemcami. Może to przez te wymiany. Przyjeżdża taka grupa. Dziewczyny- smoki, faceci- żelusie. iii... :mrgreen:
a tak serio to nie lubię Rosjan za... za to pieprzone zamieszanie jaki robili i robią, tyle że bez wojny w tle. Niemców- za złą opinię o nas... i za rozmaite nieprzyjemne sytuacje które obie strony przyjmują ze sztucznymi uśmiechami na ustach. Tępota.
A lubię... może niekoniecznie lubię, ale reszta mi nie przeszkadza :->

"kto kocha życie, nie gardzi chwilą"

hook 

Wysłany: 2007-01-28, 11:50   

jordi napisał/a:
Białoruś - nie mam zdania, ale gdybym miał się sugerować politycznymi sympatiami

Ja natomiast wychowywałem bliżej Białorusi niż ty;) Ludzie tam nie są wrogo do nas nastawieni raczej.. ale mają taką władzę a nie inną.. Lukaszenka ma na pienku ze wszystkimi dookola... kolega mojego ojca mial tam kobiete, jezdzil bardzo czesto na Bialorus.. ty wiesz jakie oni tam maja dorodne karpie? ... na swieta najlepsze karpie z Bialorusi:P

Słowacy.. darze sympatia, byłem 2 razy u nich.. naród którego jezyk ojczysty najblizej zblizony do polskiego, Polaka od Slowaka nie odroznisz.. mysle podobna mentalnosc.
Czesi - nie lubia nas, ja ich lubie.. smiesznie gadaja pepiczki:D
Niemcy : :evil:
Rosja : :evil:
Ukraina: taki mniejszy :evil: - tłukliśmy się z nimi, mają prawo nam wiele zarzucić.. ale ze wzajemnością, historia nie fajna.. duzo sie ten narod nacierpial, zarowno ze strony Rosjan jak i niestety z naszej strony.

Wolfy 
sralalala

Wysłany: 2007-01-28, 12:55   

Słowacy są kochani :lol: Słowacja jest piękna :lol: Jak nie znajdę jakiegoś indianina, jadę na podbój serc właśnie tam :-P Niemcy..hmmm...nie podoba mi się ich mentalność. O reszcie nie mam jako takiego zdania. Może kiedyś ruszę w podróż dookoła Polski :roll: .....wtedy będzie mi dane oceniać.

...ja nic nie wiem...nie mam nic do powiedzenia...

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-01-28, 13:01   

Cytat:
Niemcy - nigdy specjalnie nie przepadałem za nimi, nawet muzykę mają kiepską, język tragiczny i historia wzbudza jeszcze większą niechęć, a przez to że są bogatszym krajem, patrzą na nas z góry i z pogardą.

Bogatsi tylko dlatego, że to nas objęła 'żelazna kurtyna' i to u nas był komunizm i to nam narzucono odmowę pomocy państw alianckich po II wojnie. Zresztą u Niemców z byłego NRD też się nie przelewa i nadal wyraźnie widoczny jest podział na zachód i wschód. Teoretycznie Muru Berlińskiego nie ma, a w praktyce jak jest, to chyba tłumaczyć nie trzeba... wystarczy popatrzeć na kwitnący handel przygraniczny. Bo w Polsce taniej... niech szuje oddadzą najpierw to co ukradli, a później przyjeżdżają.

Odpowiedz do tematu