Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hook
2007-10-09, 13:18
Poszanowanie dla Ojczyzny
Autor Wiadomość
Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-09-02, 00:26   Poszanowanie dla Ojczyzny

Czy bycie Polakiem to powód do dumy? Ja czuję się dumny z tego powodu, chociaż nie popieram dzisiejszych władz w państwie.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Rudzielec
(no)che guevara

Wysłany: 2006-09-02, 09:19   

W moim przypadku można by rzec-

boje się być polakiem, boje się być torunianinem.

Polska uznawana jest za faszystów homofobów, o anty europejskich przekonaniach.
toruń za debilów, słuchaczy radia maryja, i wyznawców ciemnogrodu.

Mimo biednej i dumnej historii, trzymam się tego co tu i teraz, a tu i teraz jest do dupy

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-09-02, 10:30   

Rudzielec napisał/a:
Polska uznawana jest za faszystów

Faszystów? Bliższy bym był określenia rasistów i antysemitów.
Rudzielec napisał/a:
boje się być polakiem, boje się być torunianinem.

A to ciekawe podejście.

Wokół Polski krąży wiele stereotypów, wiele z nich jest nieuzasadnione. Niektóre państwa nie cenią naszej historii, bo jej nie znają. Wypaczona historia przez niedouczonych historyków określa nas ludobójcami, założycielami obozów, ludźmi, którzy zabijali masowo Żydów. Ja się nie boję być Polakiem. Dążę do tego, żeby ukrócić błędne stereotypy i chciałbym naprawdę, żeby ktoś naprostował te zakłamane pojęcie historii Polski, jakiej uczą w niektórych państwach.

Hole 
girl

Wysłany: 2006-09-02, 10:55   

Ja jestem dumna z tego, że jestem Polką. Nasza historia jest tak bogata w wielkie wydarzenia, pokazuje, jak potrafiliśmy (i wierzę, że wciaż potrafimy) się zjednoczyć. Szkoda tylko, że dzieje się tak w chwilach zagrożenia.

Na co dzień, jest jak jest. Władza się do kitu, ale kto wybrał tę władzę? Gdy odezwą się głosy: "ja nie głosowałem", to też jest problem, bo żeby móc narzekać, trzeba było ruszyć dupę i pomyśleć o przyszłości kraju.

Co do stereotypów, rzeczywiście, wkurwiają mnie opinie, powiedzmy, Niemców, że Polak to złodziej i pijak, ale ktoś kiedyś na tę opinię zapracował. Teraz nasza w tym rzecz, by pokazać się z prawdziwej strony. A czy jest lepsza? Ja wierzę, że tak.

Wiem, że kiedyś wyjadę z Polski, chcę mieszkać w Londynie, chcę poznań inne kultury, chcę zarobić kasę i... chcę wrócić. Bo nie wyobrażam sobie, że na starość, jak to się mówi ;-) , mnie tu nie będzie. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Hole 2006-09-02, 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-09-02, 11:14   

Hole napisał/a:
Na co dzień, jest jak jest. Władza się do kitu, ale kto wybrał tę władzę? Gdy odezwą się głosy: "ja nie głosowałem", to też jest probelm, bo żeby móc narzekać, trzeba było ruszyć dupę i pomyśleć o przyszłości kraju.

Co do stereotypów, rzeczywiście, wkurwiają mnie opinie, powiedzmy, Niemców, że Polak to złodziej i pijak, ale ktoś kiedyś na tę opinię zapracował. Teraz nasza w tym rzecz, by pokazać się z prawdziwej strony. A czy jest lepsza? Ja wierzę, że tak.
Wyjęłaś mi to z ust. Co do słowa.

Rudzielec
(no)che guevara

Wysłany: 2006-09-02, 11:28   

faszystów również. Bo dlaczego by nie, wszystko co najgorsze to u nas.

Jestesmy poszkodowanym narodem. Od 400 lat mamy jakies nie powodzenia, i przeciągają sie one az do dzis.

[ Dodano: 2006-09-02, 11:31 ]
jak by tak zebrac ostatnie zdazenia z niemcami

Afera z grassem, gazociąg, Obrzucenie jajkami prezydenta w niemczech z powodu zabronienia wychodu parady równości, LPR ze swoimi durnymi pomysłami, kara śmierci.

Matematycznie, nie możeby miec dobrego zdania na zachodzie.

Dumb 

Wysłany: 2006-09-02, 11:40   

Ja jestem dumna je swojej narodowości. Chociaż Polska to nie raj, a rządzi nią banda idiotów to jednak jest to mój kraj, który zawsze będe kochać.

Może i to znacie.
tłumaczenie z francuskiego pisma 'Rohtas'.

"Polska Oto znajdujemy się w Swiecie absurdu. Kraj, w ktorym co
piaty mieszkaniec stracil zycie w czasie drugiej wojny swiatowej, ktorego
1/5 narodu zyje poza granicami kraju i w ktorym co 3 mieszkaniec ma 20
lat. Kraj brutalnie oderwany od wiekowych tradycji, ktory odbudowal
swoja stolice wg obrazow Canaletta, a stare miasto odtworzyl jako nowe.
Kraj, ktory ma dwa razy wiecej studentow niz Francja, a inzynier zarabia
tu mniej niz przecietny robotnik. Kraj, gdzie czlowiek wydaje dwa razy
wiecej niz zarabia, gdzie przecietna pensja nie przekracza ceny ( ! )
trzech par dobrych butow, gdzie jednoczesnie nie ma biedy a obcy
kapital się pcha drzwiami i oknami. Kraj, w ktorym koncesjami rzadza
monopolisci: Kraj, ze stolica, w ktorej centrum stoja
nowoczesne biurowce, oferujace pomieszczenia po 10-35 USD za metr.
Kraj, w ktorym cena samochodu rowna się trzyletnim zarobkom, a mimo to
trudno znalesc miejsce na parkingu. Panstwo, w ktorym mozna sobie kupic
chodniki, postawic parkomaty i placic panstwu tylko 10% podatku od zysku.
Kraj, w ktorym rzadza byli socjalisci, w ktorym swieta koscielne sa dniami
wolnymi od pracy (!!!), Gdzie otrzymanie paszportu do niedawna stanowilo
problem, a mimo tego ponad 3,5 mln obywateli rocznie wyjezdza
na wczasy za granice. Jedyny kraj bylego bloku socjalistycznego,
w ktorym obywatelowi wolno posiadac dolary, choc nie wolno mu
ich kupic ani sprzedac poza bankami i kantorami. Cudzoziemiec musi
zrezygnowac tu z jakiejkolwiek logiki, jesli nie chce stracic gruntu
pod nogami. Dziwny kraj, w ktorym z kelnerem mozna
porozmawiac po angielsku, z kucharzem po francusku, a ministrem lub
jakimkolwiek urzednikiem, panstwowym tylko za posrednictwem
tlumacza.
Polacy! Jak wy to robicie?"

Jak by nie było- prawda :-P
Nie każ żyć jak każe plan

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-09-02, 12:15   

Rudzielec napisał/a:
wszystko co najgorsze to u nas.

Gruba przesada. Uważasz, że w Polsce jest źle ? Proponuję przejechać się dalej na wschód.
Rudzielec napisał/a:
Jestesmy poszkodowanym narodem. Od 400 lat mamy jakies nie powodzenia, i przeciągają sie one az do dzis.

A wiesz czemu tak jest ? Bo wszyscy biadolą, a nikt się nie weźmie, żeby coś zmienić.
Jak wspomniała Hole - wszyscy płaczą jaką to mamy złą władzę, a głosowała mniejszość narodu. Moje zdanie - NIE GŁOSOWAŁEŚ/AŚ? - NIE PŁACZ, ŻE CI ŹLE.
Rudzielec napisał/a:
Matematycznie, nie możeby miec dobrego zdania na zachodzie.

Z matematyki nie jestem dobry. Ale potrafię mysleć w trybie przyczynowo-skutkowym. Normalna większość nie głosowała, głosowała patologiczna mniejszość - skutek - patologiczna władza - następstwa - ośmieszanie Polski za granicą

Inne rozwiązanie - głosuje normalna większość - mamy NORMALNĄ władzę, kraj za granicą zdobywa respekt i poważanie, stajemy się PARTNEREM, a nie pieskiem-maskotką.

To, co się dzieje w państwie, to również NASZA wina. Może więc zamiast kalać własne gniazdo i psioczyć, należałoby wziąć się do politycznej roboty?

Hole 
girl

Wysłany: 2006-09-02, 12:25   

Rudzielec napisał/a:

Cóż można powiedzieć. Dlaczego tak jest? Nic nie dzieje się bez przyczyny.

Dlaczego dzisiaj nasz kraj wygląda tak, jak wygląda? Nie ma pracy, pieniędzy...

Nasz kraj dopiero od 15 lat buduje się od nowa. Narodził się nowy sposób myślenia, którego nie wtłoczy się wszystkim głowom od razu. Komunizm przez prawie 50 lat istniał i oddzielał nas od Europy Zachodniej. Staliśmy się przede wszystkim krajem rolniczym i ciężko jest nam teraz zbudować to, co Niemcy, Francja... rozwijają już od wielu lat.

Masz rację, że jesteśmy poszkodowanym narodem. Ale to nie tylko nasza wina. Zauważ, że w czasie drugiej wojny światowej wymordowano większość polskiej inteligencji, artystów, oficerów. Kto miał walczyć o odbudowę Polski po wojnie? Jak mieliśmy tworzyć nowe technologie, nowe systemy, gdy ludzie, elita (chodzi mi o wykształcenie, nie pochodzenie) została po prostu bestialsko wymordowana?

Jak już mówiłam, nic nie dzieje się bez przyczyny.
Może to zabrzmi górnolotnie, ale to my tworzymy Polskę.

tobias 

Wysłany: 2006-09-02, 12:35   

Moth napisał/a:
Może więc zamiast kalać własne gniazdo i psioczyć, należałoby wziąć się do politycznej roboty?

Moth na prezydenta!!!!

[ Dodano: 2006-09-02, 12:46 ]
No dobra, a teraz tak na serio.

Wszyscy dobrze wiemy, że nie wszyscy nasi politycy mieli super wykształcenie itp. Może więc warto byłoby czynnie wziąść się za nasz kraj i spróbować swoich sił w polityce, zamiast biernie próbować cos naprawić, gdybając itp.

punk- "Nie Ma Przyszłości"
hipis- "Tylko Pokój"
grunge- "Lepiej Jest Się Szybciej Wypalić Niż Gasnąć Powoli"

hook 

Wysłany: 2006-09-02, 12:55   

Czy jesteś dumny ze swej narodowości, pochodzenia? Każdy na pewno.. choć raz miał okazje do zadowolenia.. z różnych powodów. Czy być Polakiem brzmi dumnie? .. Nie wiem.. zalezy w jakim kontekscie wypowiadam te slowa.. czy dumny jestem z tego ze Polacy nie potrafia grac w pilke? .. a historia.. burzliwa, jak wielu innych narodów, wiele wzlotów i upadków.

Myśle nie wazne w jakim kraju zyjemy.. zalezy to od czlowieka, jedni czuja blizszy zwiazek z miejscem swego pochodzenia... inni sie odcinaja, zupelnie zapominajac ktora ziemia ich na swiat przyjela, skad ich matka i przodkowie. Osobiscie czuje sie Polakiem i jak bic sie trzeba bede sie bil... i nie wazne kto rzadzi w parlamencie, jakich mamy ministrow... nie za nich sie bede bil. Troche to na pograniczu nacjonalizmu.. ze mnie to taki troche rasista, ale nie przemawia do mnie to ze arab mieszka w mym kraju, bierze sobie polska kobiete, narzuca jej swoje wartosci... walczy o prawa dla muzulmanow... nie chce by Polska stala sie Francja... gdzie mniejszosci zaczynaja stawac sie wiekszosciami.. gdzie wielowiekowe tradycje chrzescijanskie ustepuja innym, bo przeciez mamy XXI wiek, tolerancja dla innych kultur i religii... - jedna wielka mistyfikacja. Nie dajmy sie zwariować.. arab dazyl bedzie do dobrobytu arabow... mam czasem wrazenie ze Polacy sie martwia o wszystkich tylko nie o siebie,

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-09-02, 13:19   

hook napisał/a:
Myśle nie wazne w jakim kraju zyjemy

Takie myślenie nazywa się kosmopolityzmem. Nie twierdzę, że to źle, ale powodów do radości też nie mam.
hook napisał/a:
Osobiscie czuje sie Polakiem i jak bic sie trzeba bede sie bil

I o to chodzi
.
hook napisał/a:
nie chce by Polska stala sie Francja... gdzie mniejszosci zaczynaja stawac sie wiekszosciami.. gdzie wielowiekowe tradycje chrzescijanskie ustepuja innym, bo przeciez mamy XXI wiek, tolerancja dla innych kultur i religii... - jedna wielka mistyfikacja. Nie dajmy sie zwariować.. arab dazyl bedzie do dobrobytu arabow... mam czasem wrazenie ze Polacy sie martwia o wszystkich tylko nie o siebie,

Dokładnie. Zgadzam się. Nie popieram co prawda twierdzenia "Polska dla Polaków", ale tak jak piszesz, też nie chce w Polsce drugiej Francji, gdzie (to tak btw) w reprezentacji większość zawodników nie jest pochodzenia francuskiego.
hook napisał/a:
Polacy sie martwia o wszystkich tylko nie o siebie

Prawda - staramy się naprawiać wszystko i wszystkich, leczymy Białoruś, a zapominamy o problemach wewnątrz państwa. Zacznijmy najpierw od siebie, a później uczmy innych.

Rudzielec
(no)che guevara

Wysłany: 2006-09-02, 13:21   

Moth napisał/a:
Rudzielec napisał/a:
wszystko co najgorsze to u nas.

Gruba przesada. Uważasz, że w Polsce jest źle ? Proponuję przejechać się dalej na wschód.

moth jesteś jakiś anty rudzielcowy ? Chodzilo mi o to jaki mamy wizerunek. Mi sie w polsce osobiscie podoba, miasta są coraz piekniejsze i nasz jezyk jest swietny...
Moth napisał/a:
Rudzielec napisał/a:

A wiesz czemu tak jest ? Bo wszyscy biadolą, a nikt się nie weźmie, żeby coś zmienić.
Jak wspomniała Hole - wszyscy płaczą jaką to mamy złą władzę, a głosowała mniejszość narodu. Moje zdanie - NIE GŁOSOWAŁEŚ/AŚ? - NIE PŁACZ, ŻE CI ŹLE.

Osobiście byłem za SdPL. Oczywiscie za rok mam prawo do glosowania

i do wszystkich innych ktorzy tak zachlanie cytują to co napisze. Nie opowiadam się za samą polską źle. Opowiadam się za tym że rząd jest zly i sklania nasz narod do zlego zdania. Gdyby sluzba zdrowia i praca byla lepsza, naprawde chcial bym tu zostac. Znam wszystkie produkty ktore moge kupowac, linie autobusową, ulubione tygodniki i programy telewizyjne.

Hole przyznaje, to nie nasza wina, stwierzam że nie mielismy latwo w historii. Mimo to, gdyby ludzie polityki wzieli sie za cos wiecej niz wlasne rezydencje, to mogli bysmy byc naprawde na wyzszym standardzie.

I nikt mi nie zaprzeczy ze w rakingach jestesmy na ostatnich pozycjach, mimo bardzo dobrej sytuacji, dofinansowan itd.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2006-09-02, 13:29   

Rudzielec napisał/a:
I nikt mi nie zaprzeczy ze w rakingach jestesmy na ostatnich pozycjach, mimo bardzo dobrej sytuacji, dofinansowan

Zaprzeczę. Nie jesteśmy zawsze i wszędzie ostatni.
Rudzielec napisał/a:
Osobiście byłem za SdPL.

Chwali Ci się to bardzo. Też ich popieram.
Rudzielec napisał/a:
moth jesteś jakiś anty rudzielcowy

:P Zazwyczaj nie jestem 'anty' ... ;]
Rudzielec napisał/a:
Mimo to, gdyby ludzie polityki wzieli sie za cos wiecej niz wlasne rezydencje, to mogli bysmy byc naprawde na wyzszym standardzie.

Pamiętaj, że ci ludzie polityki nie doszli do władzy sami. To społeczeństwo ich wybrało. Mamy demokrację przecież.

Rudzielec
(no)che guevara

Wysłany: 2006-09-02, 14:30   

no tak demokracja ma swoje negatywne strony. Ale to tez wina politykow :) bo objecają objecaja i kupa

[ Dodano: 2006-09-02, 14:31 ]
ostatnio slyszalem ze w wyborach ma stanąć partia rasistowska. Mają miec darmowe reklamy w TVP. I nic nie mozna z tym zrobic, bo demokracja to demokracja

Odpowiedz do tematu