Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hook
2007-10-09, 13:01
Przemoc
Autor Wiadomość
JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-02-25, 01:15   Przemoc

Szokująco niskich kar chciała prokuratura dla młodych mężczyzn współodpowiedzialnych za śmierć studenta w Sopocie. Sąd nie zgodził się na to.

Trójkę gdańszczan z Przymorza oskarżono o: udział w pobiciu, zostawienie człowieka w sytuacji zagrażającej jego zdrowiu i życiu oraz o nakłanianie świadków do fałszywych zeznań. Każde z tych przestępstw zagrożone jest karą do 3 lat pozbawienia wolności. Tymczasem sopocka prokuratura zgodziła się na złożoną przez adwokatów propozycję zakończenia sprawy bez procesu. Oskarżeni mieli dobrowolnie poddać się karze - każdy po 2 lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na pięć lat.

Na takie rozwiązanie nie zgodził się sędzia Andrzej Węglowski z Sądu Rejonowego w Sopocie. Proces odbędzie się normalnie, a nie na skróty. Termin rozprawy wyznaczono na 6 marca. Być może tego samego dnia zapadnie wyrok.

- Uważam, że okoliczności sprawy nie zostały wystarczająco wyjaśnione - mówi sędzia Węglowski. - Trzeba dokładniej poznać motywy działania oskarżonych.

Sopoccy policjanci i gdańscy sędziowie, z którymi rozmawiała "Gazeta", są zszokowani niskim wymiarem kary, na jaki zgodził się prokurator Marek Wasilewski.

- Przecież ci ludzie mataczyli, zachowywali się butnie, nie okazali skruchy - mówi policjant. - Mieli świadomość, że zaraz po pobiciu studenta przejechał samochód, ale nawet nie wezwali karetki, by mu pomóc.

Zdaniem sędziów z wieloletnią praktyką takie sprawy kończą się z reguły wyrokami dwóch lat pozbawienia wolności bez zawieszenia.

- To młodzi ludzie, dotychczas niekarani - broni swego stanowiska Wasilewski, zastępca prokuratora rejonowego w Sopocie. - Zgodziłem się na taką propozycję kary, bo oceniłem, że jest odpowiednia. Postąpiłem zgodnie ze swoim sumieniem.

- Takie sumienie może mieć adwokat, ale nie prokurator - dziwią się sędziowie.

O tej tragedii było głośno jesienią ub. roku. Student Bartek wdał się w pijacką sprzeczkę przed jednym z nocnych klubów w Sopocie. Skutek był taki, że kilku chłopaków zaczęło go gonić i bić. Dopingowani przez koleżanki i kolegów dopadli studenta na środku ulicy. Stłukli go i zostawili na jezdni. Chwilę później zginął pod kołami przypadkowej taksówki.

Odnalezienie sprawców tragedii było możliwe tylko i wyłącznie dzięki wyjątkowo żmudnym działaniom policji. Poszukiwania prowadzono pod dużą presją - w Sopocie m.in. doszło do manifestacji studentów niezadowolonych z opieszałości organów ścigania.

Autor: Roman Daszczyński

Oto artykuł z onetu.Gdzie prawo i sprawiedliwość?

Deja fuckin' vu...

Panie Ziobro zajmij się pan bezpieczeństwem a nie rządową stajnią augiasza zawaną szputalem MSWiA...
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2007-03-04, 11:18   

Czasami zastanawiam się czy życia ma dalej sens, czy ludzie którzy dopuszczaja sie zbrodni mają cos takiego jak wyrzuty sumienia, chociaz małe ? Czy może zyjemy w piekle ? A moze juz zaczyna sie nasz koniec świata ? Momentami zaczynam wierzyc ze koniec swiata w 2012 jest mozliwy...

*Klik*

Gdybym dorwał takiego buca to bym go udusił gołymi rękami... Czy moze teraz ktos sie ze mna zgodzi ze prawo w krajach Arabskich stoi na wyzszym poziomie niz u nas ?

Tyle pytań, jedna odpowiedz: Wszystko działa w dwie strony, jedni ludzie ewoluują do przodu drudzy do tyłu...

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

holee
Acid Drinker

Wysłany: 2007-03-05, 10:57   

YodaM napisał/a:
Czy moze teraz ktos sie ze mna zgodzi ze prawo w krajach Arabskich stoi na wyzszym poziomie niz u nas ?

Nie przesadzaj Yoda. Ja mysle tak: ogolnie na swiecie sprawiedliwosci nie ma i nie bedzie nigdy, sady sa po to aby podtrzymywac zludzenie sprawiedliwosci. O wielu faktach nie wiemy i nie mamy pojecia jak to wygladalo na zywo. To ze przeczytamy artykul jakiegos pismaka to nie znaczy, ze on ma racje i pisze tam bezstronnie.

Nie twierdze, ze prokurator postapil slusznie, jestem tak samo oburzony jak wy, ale musial miec jakies powodu tak postepujac. Albo pieniazki rodzicow albo naprawde postapil zgodnie ze swoim sumieniem.
Wina w sieci

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2007-03-05, 15:18   

holee napisał/a:
To ze przeczytamy artykul jakiegos pismaka to nie znaczy, ze on ma racje i pisze tam bezstronnie.

We wszystkich gazetach i TV bylo o tym glosno... najbardziej boli fakt ze ten człowiek zamordował to dziecko w tak brutalny sposób, aż szkoda pisać jak... chociaz mnie nie rusza jakas bardzo drastyczna smierc dorosłego człowieka, to nawet normalna smierc jakiegos małego dziecka dołuje mnie i przeraża... ech.

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Ay'ceela 
... brak słów

Wysłany: 2007-03-06, 17:34   

czytałam o jakimś gościu który zabił dwie dziewczynki i ich ojca siekierą. Tą tępą stroną. I co? I nico, GROZI mu kara dożywocia. Ja nic nie mówię już o tym że powinna być pewna, ale jakby tak na to spojrzał to co? Nie jestem za karą śmierci, ale kurcze taki ********** będzie se siedział w celi i będzie miał lepiej niż niejeden pacjent w szpitalu! To ja przepraszam bardzo, monarowcy mają "gorzej" bo przynajmniej pracują na swoje utrzymanie... Popieram zdanie JAMika. No ale przecież broń Boże pomyśleć o jakiś ulepszeniach, kłóćmy się między sobą!
Nic, tylko rąbnąć łbem o klawiaturę.

"kto kocha życie, nie gardzi chwilą"

holee
Acid Drinker

Wysłany: 2007-03-06, 23:44   

No to ja mam pomysl. Pewnie wam sie spodoba. Wszystkich przestepcow na stos i palic zywcem.

Po to jest prawo i sad aby pewnie sprawy rozrozniac, wy pewnie byscie chcieli abysmy sie cofneli do czasow sredniowiecza gdzie lud karal opryszkow. Bez przesady.
Wina w sieci

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-03-11, 10:57   

Tya, a najlepsze jest to, że za karą śmierci opowiadają się ludzie, w sumie dzieci, które o prawie nie mają zielonego pojęcia. Pokrzykują coś o wykonywaniu takich wyroków, powtarzają co usłyszeli w telewizji od Korwina Mikke, czy co powiedział tata w domu... ech. Takie tematy chyba są za trudne na to forum. Jak można rozmawiać o karze śmierci, aborcji, eutanazji itp., z ludźmi, którzy powtarzają ślepo zasłyszane slogany i namiętnie oglądają Wiadomości w TVP ? :-?
Oczywiście nie mam tu na myśli wszystkich. Zwykle jest tak, że ten co najgłośniej krzyczy na jakiś temat, ma o nim najmniejsze pojęcie.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Znikoma:) 
LOLLIPOP

Wysłany: 2007-03-11, 12:14   

Moth napisał/a:
Takie tematy chyba są za trudne na to forum. Jak można rozmawiać o karze śmierci, aborcji, eutanazji itp., z ludźmi, którzy powtarzają ślepo zasłyszane slogany i namiętnie oglądają Wiadomości w TVP ?

Tak-my dzieci mamy wiadomości z TVP, a Moth z księżyca. Ciekawe.

Czy każdy musi mieć takie zdanie jak ty, takie 'dorosłe zdanie'?! Drażnią mnie niektóre Twoje przemyślenia, naprawdę, Osądasz wszystkich z góry jakbyś zjadł wszystkie rozumy.. sądzisz, że zdanie każdego jest ślepo kalkowane od starych albo Korwina Mikke? pierdolisz. Na tym zakończę, bo jakbyśmy się tak mieli dochodzić to zajełoby nam to lata, poza tym pewnie nigdy nie znaleźlibysmy kompromisu.

WIARA~NADZIEJA~MIŁOŚĆ

Meredith 

Wysłany: 2007-03-11, 17:53   

Wiesz,Znikoma:), Moth zaznaczył, że nie mówi o wszystkich. A co za tym idzie, Moth nie uważa, że każdy "powtarza co usłyszał w telewizji od Korwina Mikke". Oczywiście, że każdy ma prawo do własnego zdania. Tylko nie mogą to być jedynie butne hasła, nie poparte żadnymi racjonalnymi argumentami.

Druga sprawa, że Moth ma dużo racji. Wielokrotnie na różne tematy wypowiadają się osoby, które nie mają pojęcia o danym zagadnieniu. Apeluję: od tego jest forum, żebyśmy się czegoś od siebie uczyli. Nikt tu nikogo nie biczuje za niewiedzę, często tak jest, że o wielu rzeczach dowiadujemy się właśnie od innych forumowiczów w trakcie rozmowy. Ale jak zupełnie nie wiecie / nie macie co powiedzieć, po prostu nic nie piszcie, przemilczcie. Może w trakcie dyskusji innych użytkowników coś (sensownego) Wam przyjdzie na myśl. Pamiętajcie, że jak rzucacie daną opinię, musicie ją jakoś umotywować.

A to, że należy odnosić się do innych forumowiczów z kulturą i uszanować ich poglądy, do wolności których mają pełne prawo, uważam za oczywiste. :evil:

Znikoma:) 
LOLLIPOP

Wysłany: 2007-03-11, 18:48   

Trochę się pospieszyłam i muszę teraz przyznać rację. Z nerwów nie doczytałam całego posta Moth`a, w którym zaznacza, że nie dotyczy to wszystkich. ;-)
Ale i tak uważam, że nie ma prawa ubliżać i krytykować innych za odmienne zdania.
To tyle.

WIARA~NADZIEJA~MIŁOŚĆ

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-03-12, 13:50   

Dziś TVP to telewizja typowo polityczna. KRRiT, obsadzona przez obecną grupę rządzącą jest stronnicza i pokazuje tylko to, co UZNANE jest za poprawne politycznie. Nie ma sensu ślepo wierzyć we wszystko co pojawi się w Wiadomościach. Nie twierdzę oczywiście, że są tam same kłamstwa, ale często bywa tak, że niektóre ważne sprawy są pominięte, przemilczane, albo ukazane w bardzo wygodny sposób. Dlatego zanim zacznie się krzyczeć o karze śmierci, zanim zacznie się wydawać wyroki, warto poczytać trochę na dany temat, zorientować się w realiach i dopiero wtedy rzucać takimi hasłami. Mam wrażenie, że te dwa słowa - kara śmierci - są zbyt często nadużywane, i mało kto zdaje sobie z konsekwencji jej zastosowania.

Prawo i Sprawiedliwość idąc do wyborów, w swoim programie zawarło przywrócenie kary śmierci. Kiedyś rozmawialiśmy o tym z naszym sorem od wiedzy o społeczeństwie. Okazało się, że przywrócenie jej w Polsce, jest tak samo realne jak kolonizacja Wszechświata do przyszej soboty.
Prawo Unii Europejskiej zabrania kary śmierci, a jej wprowadzenie wiązałoby się z poważnymi konsekwencjami dla państwa, łącznie z wydaleniem ze w spólnoty.

Nawiązując do innej sprawy:

Wielu domagało się kary śmierci dla tych dzieciaków, przez których rzekomo powiesiła się dziewczynka. Idąć ślepo za tłumem i nagonką mediów, wszyscy zapomnieli o tym, że dla NIELETNICH, i to nie dla facetów , którzy za 2 miechy skończą 18 lat i uznawani są za nieletnich, a dla dzieci, które mają po 14 lat, istnieje coś takiego jak resocjalizacja. Ponowne przywrócenie 'zreformowanych' wychowawczo jednostek do społeczeństwa. No ale po co. Lepiej pokrzyczeć o karze śmierci. Przecież to tak efektownie brzmi. :-?

BTW. Znikoma - porażasz mnie sobą. Mogłabyś chociaż nie przyznawać się do tego, że odpowadasz na posty nawet ich nie czytając.
Jeśli natomias zauważyłaś gdziekolwiek w moich postach jak komuś ubliżałem... proszę, oświeć mnie. Albo mylisz pojęcia, albo znowu nie czytasz ich do końca... żenada.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Meredith 

Wysłany: 2007-03-12, 21:51   

Znikoma:), Moth ma prawo nie zgadzać się z jakimś poglądem, bo to jego prawo do krytyki. Takie same przysługuje Tobie. Oczywiście, Moth nie ma prawa nikomu ubliżać, ale też nie widziałam, żeby to robił. Tak, tu muszę się zgodzić. Złośliwe docinki i ironia to jeszcze nie ubliżanie.

Moth, Ty nie mędrkuj, też się nieraz zachowywałeś, jakbyś odpowiadał na posty nie czytając ich - czepiałeś się słówek zamiast wyciągać wnioski z treści. Fakt, w tym zakresie się poprawiłeś, ale pamiętaj, że zarzuty o obrażanie innych użytkowników nie są do końca bezpodstawne.

TO ostatni post z tej serii. Znikoma:) i Moth, jeśli macie ochotę, proszę, dokończcie swoją dyskusję na PW i wyjasnijcie sobie te nieścisłości. I od razu mówię - nie chcę widzieć, że znowu na siebie najeżdżacie. :evil:

[ Komentarz dodany przez: YodaM: 2007-03-13, 18:18 ]
Nastepne posty ktore nie beda na temat, bede perfidnie kasowal... nawet jesli jakas prowokacja pojawi sie pod spodem malym druczkiem ;) Spokojnie ma tu byc ;) - Sorry M ze sie w post wsypuje.

Odpowiedz do tematu