Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hook
2007-10-09, 13:01
Wczoraj umarł mój wróg...
Autor Wiadomość
JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2006-12-30, 15:14   Wczoraj umarł mój wróg...

Powieszono dyktatora...przeciwnika demokracji w kraju,który nawet takiego słowa nie zna...miejsca gdzie zawsze panował swego rodzaju totalitaryzm.Pewien odłam monarchi.Ma rządzić człowiek mocny,szanowany...ktoś kogo się będa bać.

Powieszono człowieka oskarżonego o ludobujstwo.Bush ma czyste sumienie.Doprowadził do tego co chciał.Napewno dyktatura i ludibujstwo to rzeczy godne potępienia...jednak za jaką cenę winniśmy to zwalczać? w Iraku zginęło już ponad 3 tysiące samych amerykańskich żołnierzy...mnóstwo cywili.

Czy śmierć dyktatora coś zmieni? Czy czegoś nauczy ludzi? Czy Bush'a oceni tylko historia?
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Dumb 

Wysłany: 2006-12-30, 15:42   

Trudno powiedzieć czy ta śmierć coś zmieni, może inni nietykalni do tej pory zastanowią się nad tym, że jednak sprawiedliwość może ich dosięgnąć, że nie wolno bezkarnie zabijać niewinnych ludzi...
Nie każ żyć jak każe plan

wieczór 
son of kyuss

Wysłany: 2006-12-30, 16:30   

cóż, jako przeciwnik kary śmierci, uważam, że zrobili bez sensu, bo nikt nie zasługuje na śmierć. a ta z bardziej politycznego punktu widzenia, to właśnie zrobili męczennika. idioci. teraz w iraku będzie jeszcze gorzej.

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2006-12-30, 16:46   

wieczór napisał/a:
cóż, jako przeciwnik kary śmierci, uważam, że zrobili bez sensu, bo nikt nie zasługuje na śmierć. a ta z bardziej politycznego punktu widzenia, to właśnie zrobili męczennika. idioci. teraz w iraku będzie jeszcze gorzej.

Mogę się tylko pod tym podpisać.

bdz 

Wysłany: 2006-12-30, 19:17   

Zgadzam sie z Wieczorem,ta śmierć jeśli coś zmieni to na gorsze... :-?

a.gata 
wygoniona.

Wysłany: 2006-12-30, 19:49   

pozwolcie, ze zacytuje sama siebie:
kara smierci nie jest dla mnie sprawiedliwa. powinien gnic w wiezienu ze swiadomoscia tego, co zrobil. ze swiadomoscia, ze mu sie nalezy. powinien sam sie zadreczac. wyrzutami sumienia. obrazami tych wszystkich zabitych. koszmarami sennymi. powinien sie doprowadzic do rozpaczy, umrzec jako szaleniec.
zabicie go nic nie wskora. nic. nie bedzie go bolalo. nie bedzie cierpial. umrze i tyle. bez bolu. i co? nic. tylko protesty, tylko przeswaidczenie, ze nie tak powinno byc.

choc, z drugiej strony, pozostawienie go przy zyciu mogloby sprowokowac demonstracje, ataki na wiezienie, proby uwolnienia. i znow gineliby ludzie, kolejni ludzie, wciaz przez tego samego czlowieka. choc, tym razem, nie z jego rozkazu.

nie widze dobrego rozwiazania

(...)

wlasnie.... chyba sie nie da. zapomna i wtedy, po cichu? NIE ZAPOMNA! ci, ktorzy nie beda pamietac beda dojrzali tego, co sie dzieje we wlasnym kraju, na swiecie, wokol nich, kiedy husajn bedzie lezal dawno w grobie.
kiedy i tak bedzie martwy. czy zabity, czy zdechly naturalnie. mozna pozorowac smierc naturalna. mozna. trucizna, leki, w koncu cos jesc musi, musi cos pic. ale... wymiar sprawiedliwosci POZORUJACY NATURALNY ZGON? hipokryzja zalatuje.

nie widze. nie widze rozwiazania.

-----
napisane dzien przed wykonaniem wyroku, moze dwa dni. i stanowiska nie zmienilam.

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2006-12-30, 22:24   

W sumie to nie powinni go zabijac, sam kilka dni temu myslalem ze bedzie jedenego chama mniej ale teraz dziwne bo jakby mi go brakuje troche, pozatym fakt ze gnilby w wiezieniu z wyrzutami sumienia jest lepszym rozwiazaniem niz zabicie go.

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Biggerman 
Mr. Wuzzel

Wysłany: 2006-12-31, 10:04   

Na cięzkie roboty do Kurdystanu go i tyle tam by sie nim zajeli.

Schorowany tak by długo nie pociągnął.
2010 London, Berlin, Gdynia
2011 Berlin x2, Kopenhaga

LAST FM TUBE

Ay'ceela 
... brak słów

Wysłany: 2006-12-31, 14:13   

Jak to wczoraj ktoś powiedział- ciężko budować demokrację na śmierci przez powieszenie kogoś. Czy jakoś tak. Też myślę że to niekoniecznie był najszczęśliwszy pomysł.

"kto kocha życie, nie gardzi chwilą"

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-01-01, 15:31   

9-letni chłopiec powiesił się podczas zabawy w "egzekucję Saddama" w środkowym Pakistanie - poinformowała miejscowa policja.

9-latek i jego 10-letnia siostra próbowali odegrać scenę sobotniej egzekucji byłego dyktatora Iraku Saddama Husajna po obejrzeniu jej w telewizji. Chłopiec umocował sznur na wentylatorze przy suficie. Siostra szybko wezwała pomoc, ale było za późno na uratowanie 9-latka.

Jak powiedział ojciec dzieci, telewizja pakistańska pokazywała nagranie wideo z ostatnich minut życia Saddama aż do chwili, gdy miał na szyi pętlę, i tę właśnie relację obejrzały dzieci.
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

pustak 
sztuka to suka

Wysłany: 2007-01-01, 15:39   

What the fuck is this world !? [*]

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2007-01-01, 16:58   

Poryte ;/ i te dzieci ze niemaja sie w co bawic i rodziece ktorzy nie pilnuja tychze dzieci i cala telewizja pakistanska ktora puszcze takie nagranie nie wiadomo po co. Jak mozna zauwazyc smierc saddama zabiera juz swoje ofiary... [*]

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2007-01-01, 19:06   

pustak napisał/a:
What the fuck is this world !? [*]

Nie ma to jak miłe wejście w nowy rok.
Chore.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-01-01, 19:43   

Zrobili sobie fetę. Sweet.
Powiem tylko tyle - miała być sprawiedliwość, a wyszła zemsta. All.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

Meredith 

Wysłany: 2007-01-01, 20:48   

Powiem szczerze, że bardzo ciężko ocenić mi to, co się stało.

Z jednej strony, widomo - pacyfizm, ideały, etyka. Nikt nie zasługuje na karę śmierci. Sama jestem jej przeciwniczką. Jego śmierć nie odczyni zła, które wyrządził.

A z drugiej strony stoi właśnie TO, czego się dopuścił. A było TO niezaprzeczalne ludobójstwo. Przemoc skierowana w zupełnie niezdolnych do obrony ludzi, nawet w niewinne dzieci. Ich jedyną "winą" były przekonanie polityczne ich rodziców. Widziałam kiedyś materiał stamtąd. Masakra. Ludzie niewiedzący co robić, gdzie uciekać. Paniczny lęk o własne rodziny. Dziewczynka zanosząca się płaczem nad ciałem jej taty i błagająca o pomoc... Po prostu gorzej niż w horrorze.

I powstaje pytanie: jak coś takiego można ukarać? Moim osobistym zdaniem, nawet gdyby wsadzili go do więzienia, to on i tak niczego by nie zrozumiał ani niczego nie żałował. To nie ta mentalność. Do końca życia wierzył by (i pewnie wierzył) że wszystko co uczynił było słuszne, że nie dało się inaczej itp. Zwyczajny fanatyk.

Zbigniew Herbert napisał kiedyś "I nie przebaczaj, zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych, których zdradzono o świcie". No właśnie. My tak łatwo mówimy o zemście, o pacyfiźmie, ale TO nie była nasza krzywda. Nie nasi rodzice i nie nasze dzieci. Większość dyktatorów czuła i czuje się bezkarna, wydaje im się, że wszystko im wolno, że ich władza nie ma granic, wyśmiewają coś takiego, jak "Prawa Człowieka". Jak mozna zrobić coś takiego ludziom?? No i jak ukarać sprawcę??

Nie wiem. Może gdy minie trochę czasu, emocje opadną i spojrzę na to z perspektywy... Teraz nie potfafię jednoznacznie się określić. Po prostu nie wiem.

Odpowiedz do tematu