Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hook
2007-10-09, 12:54
Wybory 2007

Czy pójdziesz na zbliżające sie wybory?
TAK
56%
 56%  [ 21 ]
nie
27%
 27%  [ 10 ]
Zastanawiam się
16%
 16%  [ 6 ]
Głosowań: 37
Wszystkich Głosów: 37

Autor Wiadomość
Hole 
girl

Wysłany: 2007-09-09, 23:06   

Wasza trójka w ogóle nie potrafi dyskutować. Wytykacie sobie błędy, nie próbując zrozumieć i zaakceptować poglądów drugiej strony. Każdy z Was myśli, że jest nieomylny. Widocznie polityka jeszcze nie dla Was. Albo skończcie, albo spróbujcie się porozumieć. Proszę, bez ukrytych złośliwości, bez 'żal.pl'. Ładnie tu ma być. :)

Wymieniamy się poglądami, miało być ambitnie, to i jest ;). A że przy okazji emocje - to chyba nawet lepiej. : P
***Mothiachek
Ostatnio zmieniony przez Hole 2007-09-10, 16:48, w całości zmieniany 3 razy  

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2007-09-10, 16:46   

obserwuje ten temat i obserwuje.. hmm.. pięknie się to forum dzieli na lewice i prawice ;]
Popieram Motha i Humi.

.. Yodam proponuje zajrzeć do byle jakiej ksiązki na temat administracji.

jordi

Wysłany: 2007-09-11, 09:42   

Chainer napisał/a:
obserwuje ten temat i obserwuje.. hmm.. pięknie się to forum dzieli na lewice i prawice ;]
Popieram Motha i Humi.

ja również, z racji tego że polityką się w ogóle nie interesuję i bazuję jedynie na przykładach prostych, dodam od siebie - racja że za PiS-u duzo się zmieniło, nie twierdzę że warunki pracy, płace uległy polepszeniu, ale jak Yoda piszesz o swoim ojcu czy Warszawie to nie zapominaj że polityka nie sprowadza się do takich przykładów lokalno-prywatnych, na przykład ja nie odczułem tych zmian w swojej pracy, ale patrząc obiektywnie w niektórych przypadkach rzeczywiście to się zmieniło na lepsze, walka z korupcją? - ok, kolejna twoja racja, czystki z UB-kami ok, oprócz tego pogorszenie stosunków z sąsiadami, naruszanie praw człowieka, nielegalne podsłuchy, zdaje się że żyjemy w państwie demokratycznym, rozumiem element walki, ale jakby nie był państwo prawa i sprawiedliwości wymaga i jednego i drugiego

głosuję za LiD, dlaczego? partia Kwaśniewskiego, człowieka któremu dało się zaufać podczas 10-letniej kadencji prezydentury, może nie wywalczył tyle od UE co obecnie PiS ale obok ich sukcesów są też wielkie afery, Lech Kaczyński i cała ta jego "mafia" Gdańska, może uwierzyłbym w dobre intencje gdyby brat rzeczywiście aresztował brata, ale to by dopiero był śmiech na sali
Kwaśniewski to człowiek który nie reaguje krzykiem, jego rządy byłyby bez większych afer i skandali, bo walka z korupcją to i tak mydlenie oczu, to po prostu walka z opozycją, przecież kto miał się utrzymać na stołeczku, utrzymał się i schował w cień, przecież to PiS udaremnił przyłapania łapówkodawcy i łapówkobiorcy (niestety nie nakreślę wam bliżej tego fakt że poseł celowo został złapany przed wręczeniem łapówki po to by jej nie dać i by mu nie udowodnić winy)
jak to się mówi krowa która muczy, mało mleka daje, tak jest z PiS-em, PO (szanuję u nich jedynie Rokitę, Tusk stracił w moich oczach dużo), LPR-em, LiS-em...
takie jest moje zdanie, ale nie oponowałbym przy wszystkim tak zaciekle i mocno, bo jak wspomniałem mój zarys wiedzy politycznej i rządowej ogranicza się do tego co przeczytam, usłyszę niekoniecznie w środkach masowego przekazu, ale poprzez ludzi, co więcej skąd indziej dowiedziałbym się o czymś jak nie z tv, więc nie rozumiem pisania że ktoś bazuje na tym co mówią w tv czy radiu, fakty a opinie to dwie różne sprawy, fakty się liczą a to co ktoś tam mysli i uważa, ma jakieś spostrzeżenia i domysły mnie nie interesuje, każdy powinien mieć własny rozum, tyle ode mnie

swapper 

Wysłany: 2007-09-11, 19:02   

Dzisiaj kuzyn wysłał mi to co pisior obiecał nam zaraz przed wyborami:

1. Nie bede premierem, gdy mój brat bedzie prezydentem
2. Nie bedzie koalicji z Samoobrona
3. Ciesze sie, ze bede na pierwszej linii walki z Samoobrona.
4. My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu Samoobronie drogi do
wladzy w Polsce uczestniczyc nie bedziemy
5. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lub przeciwko komu tocza sie
sprawy sadowe. To jest sprzeczne zidealami PIS
6. V-ce minister sprawiedliwosci nie scigal inie osadzal w wiezieni
dzialaczy opozycji w latach 70
7. Wybudujemy trzy miliony mieszkan.
8. Wprowadzimy szybko nizsze podatki.
9. Wycofamy wojsko polskie z Iraku.
10. Prawie 200 km autostrad w 2006, to nasza zasluga.
11. Tylko 6 km autostrad w 2007, to wina SLD.
12. Marcinkiewicz, to premier na cala kadencje.
13. Pomozemy Stoczni (UE chce zwrotu 4 mld).
14. Zredukujemy administracje panstwowa
15. W rzadzie nie bedzie bylych czlonków PZPR.

Dla mnie, raz dane slowo, jest swiete... (Jaroslaw Kaczynski 10 VII2006)

I dodam coś od siebie: "Kara śmierci dla najgorszych bandytów" - na każdym plakacie wyborczym!

Łatwo jest wytykać niespełnione obietnice, co? Raczej nikogo to nie zniechęci do pisu... dlatego tez jak tylko znajdę odrobinę czasu i weny twórczej chciałbym jeszcze opisać ich sukcesy. Jak wiele z nich zawdzięczamy byłemu rządowi i ile to razy partia kaczyńskiego robiła różne świństwa by tylko pokazać jacy są oni dla nas dobrzy i jak walczą z korupcją i "bandytami" (to ich ulubione słowo).
Do tego zagadnienia trzeba troche podejść z drugiej strony, moze ktos mi pomoze? ;)

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2007-09-11, 19:36   

humi napisał/a:
YodaM napisał/a:

Dokładniej precyzując moją wypowiedz to moi rodzice potrzebowali, bo ja nie byłem pełnoletni i podlegałem ich opiece. Powiem Ci, że mój kumpel pojechał do Anglii w tym roku i potrzebny mu był tylko dowód osobisty i nic więcej. Pracuje teraz w barze. Żadnego zaproszenia nie potrzebował od nikogo. To jakaś bzdura chyba jest.

Ojej, Ty naprawdę nie czytasz ze zrozumieniem tego, co się do Ciebie pisze. Przeczytaj może jeszcze raz, to co napisałam. Przecież napisałam, w którym roku moja siostra wyjechała. W roku 2001, przwed przystąpieniem Polski do UE. Twój kumpel pojechał w tym roku (w roku 2007 dla przypomnienia, 3 lata po przystąpieniu do UE) i nie potzrebował niczego, pracuje w barze. Oczywiście, że tak. Dała nam taką możliwość UE. Ja też byłam w Irlandii w pracy i potrzebowałam tylko dowodu osobistego. Ale mówiłam o roku 2001-2002, kiedy to takich możliwości nie było.

Gdybyś uważnie śledziła polityke zagraniczną Polski to byś wiedziała, że nie od razu nam otworzyli granice ot tak. "Macie dowód to róbcie co chcecie" - tak nie było.

YodaM napisał/a:

No i ? Co z tego ? No teraz nie trzeba było a kiedyś tak i co w związku z tym ? Dokładniej to 1 maja 2004 roku kiedy to jeszcze Kwąsniewski był prezydentem, ale z dniem 1 maja nie weszło żadne ułatwienie wyjazdów za granice, papierkowej roboty było nadal tyle samo co zwykle.

No i to z tego, że to wcale nie jest zasługa PiSu, że możemy tak przekraczać granicę i nie potrzebujemy żadnych papierów tylko tego, że przystąpiliśmy do UE. To nie nasz kraj i rząd dał nam możliwość przekraczania granic bez papierów, tylko z dowodem, tylko UE i jej konstytucja, zrozum to. Ale dostaliśmy taką możliwość ine od razu (jak już napisałeś z dniem 1 maja) tylko po ustalonym przez UE, że tak to nazwę okresie próbnym. Nie wiem dokładnie ile czasu to zajęło, ale to nie jest zasługa ani SLD, ani PiS. Zasługa jest taka, że otrzymaliśmy możliwość przystąpienia do UE. [/quote]

Z tego wynika, że po raz drugi nasz rząd jest do niczego nie potrzebny, bo on nie wywalczył w UE nic. Nie wiem, albo piszesz kompletne bzdury, albo nie umiesz wytłumaczyć o co Ci chodzi, bo to naprawde się nie trzyma kupy.

humi napisał/a:
A tego to mi się nawet komentować nie chce. Przeczytaj parę książek, poucz się trochę, poznaj temat, a wtedy będziemy mogli porozmawiać.

YodaM napisał/a:

Tak się składa, że poczytałem trochę na ten temat i wywnioskowałem wszystko nie z TV i prasy, ale z poczynań polityków, tego co widać i jaką opinie oraz przeszłość mają. Co robią w miejscach pracy (przykład ówczesnego rządu: czystki w Policji, żadnego UB-ka już nie ma) i jak rozwija się gospodarka państwa oraz gospodarka przeciętnej rodziny. I widać to gołym okiem, ze za rządów Kwasa dofinansowanie do czegokolwiek było marzeniem, teraz masz dofinansowanie do prawie wszystkiego. Trzeba tylko ruszyć głową.

Aha, bo żyłeś za czasów rządów Gomułki, Gierka, etc. A no i tak wspaniale pamiętasz czasy rządów SLD i AWS, i takie tam. Nie wmawiaj mi, że wszystko wiesz z poczynań polityków, nie nie jesteś w stanie tego zrobić ze względu na Twój młody wiek. ; ) [/quote]

I odwrotnie, Ty też nie możesz. Jednak znam kilka osób które żyły w tych czasach... między innymi moi rodzice i się wypytywałem ich o wszystko jak to było. Wiem też, że nie było wtedy takiej możliwości skakania z jednego stołka na drugi bez żadnych znajomości, a już tym bardziej bez żadnej szkoły wyższej skonczonej. Reszte sama wywnioskuj...

Chyba ta dyskusja nie ma sensu. :P

A trzeba czytać ze zrozumieniem, oj trzeba.[/quote][/quote]

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2007-09-11, 19:49   

Powiem tak: Zagłosuje na PiS, bo przynajmniej nie widze żadnego zła jakie mi ta partia niby wyrządziła. Nie zagłosuje nigdy na partie pokroju SLD - jest to dla mnie partia komunistyczna (tak, nie popełniłem błędu nazywając ich tak) a były prezydent który udzielając wywaiadu niemickiej gazecie powiedział, że trzeba Polske trzymać krótko i na dystans uważam za zwykłego śmiecia. Nie wiem, czy ktoś z was jeszcze pamięta co działo się jakiś rok przed wyborami, kiedy to SLD znalazło się na przegranej pozycji...

Wiem, że żadna partia nie jest idealna w 100%, jednak PiS mi najbardzie odpowiada i odnosze wrażenie, że Ci ludzie wiedzą co robią. A co do nie legalnych podsłuchów: no i co z tego ? Jeśli ktoś nie jest winny to co ma do ukrycia ? Mowa tu oczywiście o politykach.

Dziekuje, to tyle w tym temacie ode mnie.

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2007-09-11, 22:55   

YodaM napisał/a:
a były prezydent który udzielając wywaiadu niemickiej gazecie powiedział, że trzeba Polske trzymać krótko i na dystans

Ale to jest prawda.. cały świat sie z nas smieje.. ..ja najchętniej wprowadziłbym reeżim.. albo wywołal wojne Stanom Zjednoczonym.. zeby sie podporządkowac.
W naszym rządzie nie zmieni sie nic tak samo po wyborach jak i nie zmieniło się nic przed nimi.. Nie ma żadnej alternatywy i to jest smutne.. Ja nie wiem na kogo głosować.. ale na pewno nie bedzie to PIS. Zastanowie sie i zagłosuje bo nie chce zniżać średniej...ale jeszcze nie wiem na kogo.

Jumper 

Wysłany: 2007-09-12, 00:01   

Cytat:
odnosze wrażenie, że Ci ludzie wiedzą co robią. A co do nie legalnych podsłuchów: no i co z tego ? Jeśli ktoś nie jest winny to co ma do ukrycia ? Mowa tu oczywiście o politykach.

Nie legalne podsluchy przeciez to sbecka metoda , Pis staje sie taki jak grupa z ktora kiedys walczyli jego dzialacze .Przeciez to jawne łąmanie swobód obywatelskich(co jak co ale polityk to tez obywatel ,chyba nie zaprzeczysz).Nie znam sie na prawie za bardzo , ale jak dobrze pamietam to takie dowody chyba nie moga byc nawet dopuszczone w sprawie sadowej.

Pis walczac z swoimi oprawcami staje sie taki jak oni.

Niektore lub wszystkie rzeczy z ponizszych sie juz powtórzyły.

Cytat:

1.Nie będę premierem, gdy mój brat będzie prezydentem
2. Nie będzie koalicji z Samoobrona
3. Cieszę się, ze będę na pierwszej linii walki z
Samoobroną.
4. My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu
Samoobronie drogi do władzy w Polsce uczestniczyć
nie będziemy
5. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lub przeciwko
komu toczą się sprawy sadowe. To jest sprzeczne z
ideałami PIS
6. V-ce minister sprawiedliwości nie ścigał i nie osadzał w
wiezieniu działaczy opozycji w latach 70
7. Wybudujemy trzy miliony mieszkań.
8. Wprowadzimy szybko niższe podatki.
10. Prawie 200 km autostrad w 2006, to nasza zasługa.
12. Marcinkiewicz, to premier na całą kadencję.
13. Pomożemy Stoczni (UE chce zwrotu 4 mld).
14. Zredukujemy administrację państwową
15. W rządzie nie będzie byłych członków PZPR.

Dla mnie, raz dane słowo, jest święte... (Jarosław
Kaczyński 10 VII 2006)

Po za tym PiS wzrost gospodarczy pokazuje jako swoja zasluga , a wcale tak nie jest , ich zaslugi zobaczymy za pare lat, bedzie to m.in. zwolnienie wzrostu gospodarczego

PS:Swoja droga , to sklonilenie do napisania tego postu to wielki wyczyn (nie pisalem nic na tym forum ponad rok , mimo ze regularnie tu zagladam)

jordi

Wysłany: 2007-09-12, 10:12   

JUMPER napisał/a:
Nie legalne podsluchy przeciez to sbecka metoda , Pis staje sie taki jak grupa z ktora kiedys walczyli jego dzialacze .Przeciez to jawne łąmanie swobód obywatelskich(co jak co ale polityk to tez obywatel ,chyba nie zaprzeczysz).Nie znam sie na prawie za bardzo , ale jak dobrze pamietam to takie dowody chyba nie moga byc nawet dopuszczone w sprawie sadowej.

No i o to mi chodziło

YodaM napisał/a:
eśli ktoś nie jest winny to co ma do ukrycia ? Mowa tu oczywiście o politykach.

Ale zrozum tu nie o to tylko chodzi, ja bym się czuł skrępowany gdyby ktoś podsłuchiwał wszystko co mówię, teraz co? głupi żart mógłby obrócić się przeciwko mnie, patrzymy na nich jak na bydło rzucające się na każdy kawałek mięsa, ale nie widzimy w nich ludzi, jakimi są takimi są, ale tą drogą rzeczywiście wracamy co najmniej do PRL-u, i tak każdy kradnie, nawet ten który chce być prawem i sprawiedliwością, ktoś tu ładnie napisał - trzeba więc wybrać kogoś kto kradnie najmniej (swapper?) i tym motywować swój wybór

JUMPER napisał/a:
Pis walczac z swoimi oprawcami staje sie taki jak oni.

dokładnie

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2007-09-12, 12:12   

Samochwała, czyli nowy wierszyk o premierze!
Samochwała w kącie stała
I tak rok podsumowała:

Zdolny jestem niesłychanie,
Mam na świecie poważanie,
W kraju - same osiągnięcia:
Dłuższe życie (od poczęcia),

Koalicja - wzór współpracy,
Z Sejmu - dumni są Rodacy,
Rząd najlepszy od półwiecza,
Skupił się na wielkich rzeczach.

Kompetentni ministrowie,
Każdy poseł - ideowiec,
Z zasadami, jak husaria:
Bóg, Ojczyzna, Honor(aria).

Dla Narodu - becikowe,
Nowy peron we Włoszczowie.
Lepiej żyje się rodzinom
(Jednej mamie i dwóm synom).

Okno na świat - otworzone,
Turystyka - w jedną stronę,
Lepsza praca, wyższa płaca
(Zwłaszcza, jeśli ktoś nie wraca).

Gospodarka rozpędzona:
Są mieszkania (trzy z miliona),
Jest kilometr autostrady,
Ład moralny i zasady.

Politycznej wzrost kultury
(Nurt plebejski, przykład z góry),
Nie ma WSI (choć jeszcze trochę,
A zrobimy wszędzie wiochę).

Cały naród żyje w zgodzie.
IPN - i po narodzie.
CBA - udane akcje,
Super MEN - co rusz, atrakcje.

W szkołach nie ma już Darwina,
Będzie dryl i dyscyplina,
Nie podskoczy żaden gieroj!
Tolerancji nie ma! Zero!

Żadnych gejów, Ferdydurek,
Jest amnestia i mundurek!
Wolność słowa i pruralizm
(Bo rządzących wolno chwalić).

Jest religia na maturze,
Wierny Lud na Jasnej Górze.
Nie rozumie tylko Unia:
Rząd z Warszawy, czy z Torunia?

Krótko mówiąc: Rok udany!
Tylko naród...do wymiany.

autor:
MKWD (Muzyczny Kabaret Wojtka Dąbrowskiego)

Sóha 
grejpfrutowo

Wysłany: 2007-09-12, 18:53   

swapper napisał/a:
1. Nie bede premierem, gdy mój brat bedzie prezydentem
2. Nie bedzie koalicji z Samoobrona
3. Ciesze sie, ze bede na pierwszej linii walki z Samoobrona.
4. My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniu Samoobronie drogi do
wladzy w Polsce uczestniczyc nie bedziemy
5. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lub przeciwko komu tocza sie
sprawy sadowe. To jest sprzeczne zidealami PIS
6. V-ce minister sprawiedliwosci nie scigal inie osadzal w wiezieni
dzialaczy opozycji w latach 70
7. Wybudujemy trzy miliony mieszkan.
8. Wprowadzimy szybko nizsze podatki.
10. Prawie 200 km autostrad w 2006, to nasza zasluga.
12. Marcinkiewicz, to premier na cala kadencje.
13. Pomozemy Stoczni (UE chce zwrotu 4 mld).
14. Zredukujemy administracje panstwowa
15. W rzadzie nie bedzie bylych czlonków PZPR.

Dopiero teraz uświadomiłam sobie, że oni rzeczywiście potrafią wciskać kiełbasę przedwyborczą. A niektórzy nadal im wierzą i ufają.

Cieszę się, że istnieje "Szkło kontaktowe"^^ Łech^^

Szaleją 

Wysłany: 2007-09-15, 21:19   

Do rozmnażania skłóceni dziadkowie w krawatach potrzebni mi nie są. Bo i na co?

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-09-25, 00:32   

[refleksja]

Nasza szanowna kampania wyborcza kwitnie...

Niestety partię przyjeły pewien poziom dyskusji.Ba.Nie robią tego dla Siebie.Specjaliści twierdza,że taka kampania przynosi skutem.O matku huto.Ktoś woli opluwanie i epitety zamiast gadania do rzeczy? Pewno to wynika,że jaki poziom wyborcy taki poziom partii.Narazie wychodzi na to więc,że żadna partia nie szanuje wyborcy.Trudno ;-)

Znów frekwencja będzie na mizernym poziomie.Proponuje panom z "góry" dalej odstraszać ludzi.

Na koniec jak sie ogląda rozmaite programy,słucha ludzi na ulicy jak są strasznie zaangażowani to nasuwa się refleksja.

Gdy młodzi ludzie kłóca się o wyższości Pearl jam nad Nirvana czy odwrotnie,bawią się w przynaleznośc do subkultury(czasem obsesyjną) to jest to dziecinada.Gdy dorosli obsesyjnie walcza za swoimi partiami,skrajnie się atakują to to sie nazywa,że ktoś ma poglądy.

Jednak z wiekiem czlowiek sie niczego nie uczy.I tu i tu trza zachować zdrowy rozsądek ;-)

[/refleksja]
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

hiroszima 
Kuka!

Wysłany: 2007-09-25, 12:01   

Od jakiegoś czasu zdarza mi się myśleć o tym wyborczym szambie. Na myśl o wyborach robi mi się niedobrze. Próbowałam zrozumieć o co im chodzi, zorientować się w tym wszystkim, ale nic z tego nie wychodzi. Chciałam nawet poznać ich programy, cele, poglądy. Ale to wszystko jest gówno warte. Komplikują wszystko, żrą się, opluwają wzajemnie. Ktokolwiek wygra skończy się tak samo. Nikt mnie nie przekona, że któraś z tych czołowych partii myśli o narodzie.

hauteville 

Wysłany: 2007-09-25, 12:13   

A ja się zastanawiam. Po krótce opiszę co twierdzę o owych partiach. Najpierw wymienię te, na które nie zagłosuję na pewno:

- Samoobrona - chyba nie muszę tłumaczyć, czemu pan Lepper z panem Millerem mi nie odpowiadają

- LiD - pierwsza jego część (SLD i SdPL) jest postkomunistyczna i ogólnie socjalistyczno-lewicowa, druga zaś (PD) jest strasznie bezpłciowa. Poza tym teraz są w sojuszu z panem Kwaśniewskim, a Olka za bardzo nie lubię. Wybaczcie, ale za ten wywiad, którego udzielił dla "Vanity Fair", to powinien zostać oskarżony o zdradę państwa. Poza tym koleś nie chciał odpowiadać przed komisją śledczą za poprzedniej kadencji, co było sprzeczne z równością obywateli wobec prawa... Swoją drogą nie rozumiem, czy ludzie mają jakiś zanik pamięci, że nie pamiętają ile afer było za rządów SLD?

No, to pozostały nam pozostałe 4 partie.
- PSL - partia rolników... i to właśnie mi się w niej nie podoba, bo za rolnikami nie przepadam, a wręcz przeciwnie - obok górników są dla mnie najgorszą częścią naszego społeczeństwa. Ale poza tym jest to JEDYNA partia, która z dnia na dzień mnie coraz bardziej nie denerwuje. Mało tego - taki Waldemar Pawlak zyskał u mnie więcej plusów niż jakikolwiek inny polityk w trakcie obecnej kadencji.

-PiS - partia rządząca... i mimo gromów w nią trzaskanych, moim zdaniem nie rządzą aż tak źle. Czasami są bowiem atakowani bezpodstawnie. Jednak... Jest kilka minusów. Np. ksiądz Rydzyk, którego szczerze nienawidzę. Nie jestem też do końca przekonany do samego premiera (który i tak stoi w moich notowaniach wyżej niż prezydent), a tym bardziej do niektórych jego ludzi (pani Fotyga, pan Szczygło)

-PO - kiedyś był to mój pewniak, ale dziś to już nie wiem. W swoim czasie poodchodzili Rokita i Płażyński - jak dla mnie dwaj najbardziej wartościowi członkowie tej partii. Teraz tak naprawdę oblicze tej partii ratuje w moich oczach senator Jarosław Gowin. Ale poza tym to klęska na całej linii... Ostatnimi czasy PO jest strasznie bezpłciowa. Pan Tusk mnie zaczął wkurzać, o takich przygłupach jak Schetyna, czy Palikot nie wspomnę. Swoją drogą zastanawiam się jakim cudem PO się nie rozleci po wyborach. Wyobrażacie sobie Rokitę w koalicji z LiD, albo Palikota w koalicji z PiS? Ja nie. Chociaż teraz Jana Marii już nie ma... Więc co? Koalicja z LiD? To mi nie odpowiada w żadnym razie...

-LPR - hmm... Tu pojawia się problem, bo są dwie partie, które stoją u mnie na dwóch przeciwnych biegunach sympatii. UPR i LPR. Prawicę RP pomijam - pana Jurka bardzo szanuję, ale jego poglądy nie zawsze mi odpowiadają. UPR to partia bardzo mi bliska: liberalizm gospodarczy i konserwatyzm społeczny - coś co lubię. Głosowałem na nich w ostatnich wyborach. LPR natomiast z panem Giertychem to poprostu... szkoda słów. Pan Giertych pokazał co potrafi będąc ministrem edukacji. Słyszałem, że ponoć Korwin przekonał Giertycha do likwidacji PIT-u, ogólnego obniżenia podatków, itp., ale czasem mi się w to wierzyć nie chce... Choć z drugiej strony bardzo chcę, żeby ktoś z UPR-u się dostał do Sejmu, tacy ludzie się przydadzą...

Nie wiem na co zagłosuję - na pewno prędzej na prawicę, niż lewicę, ale nie wiem. Swoją drogą bardziej miarodajna dla poglądów politycznych wybranych osób jest ta stronka:
http://www.politicalcompass.org/questionnaire

Jeśli ktoś jest ciekaw mojego wyniku to podaję:
HAUTEVILLE
Economic Left/Right: 7.00
Social Libertarian/Authoritarian: 4.00
Czyli ogólnie rzecz biorąc człowiek gospodarczo liberalny i społecznie konserwatywny...

Jak toś ma ochotę to naprawdę polecam pobawić się tą stroną, bo ciekawe rezultaty wychodzą :D

[ Dodano: 2007-09-25, 12:15 ]
YodaM napisał/a:
były prezydent który udzielając wywaiadu niemickiej gazecie powiedział, że trzeba Polske trzymać krótko i na dystans uważam za zwykłego śmiecia.

To moim zdaniem można nawet pod zdradę stanu podciągnąć...

[ Dodano: 2007-09-25, 12:18 ]
YodaM napisał/a:

Jeszcze chwia a zaczniecie pisac, że to Gomułka jest 100% demokratą i chciał jak najlepiej dla wszystkich i wogóle... a Wałęsa to powinien siedziec za zbrodnie komunistyczne jakich się dopuscił.

A Wałęsa to jak dla mnie człowiek-legenda, który zrobił dla Polski więcej niż cała reszta polityków razem wzięta. I wara mi od niego!

Odpowiedz do tematu