Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem przekładania strun dla leworęcznych
Autor Wiadomość
Lua 

Wysłany: 2008-05-04, 16:00   

ja właśnie niedawno zakupiłam od koleżanki, ma może ze 2 ryski, tanio mi sprzedała (hm...tanio nie tanio-ona też ją za małą kase kupiła ;P ) i wychodzi na to się że trzeba będzie poprzekładać struny, myślałam że dam radę grać prawą ręką bo tylko pisze i rysuje lewą, a tutaj okazuje się że lepiej mi grać lewą ;]]

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-04, 16:19   

Hm.. a mostek i siodełko ? :> A raczej sam mostek. Problem może leżeć w ułożeniu mostka, a dokładnie tego elementu, na którym zaczyna się aktywna długość struny. Będzie odwrotnie, co może pociągnąć za sobą posranie menzury i niestrojenie w wyższych pozycjach. Może w klasykach aż tak to nie wadzi (nylony), w elektryku było nieciekawie ;) Inna sprawa, że nie pomnę, jak wygląda dokładnie mostek w klasykach, może problem niesymetrycznego położenia tego dynksu względem środka wiosła nie istnieje :-P

Edit:
http://www.vintagehofner....ienna/ven5.jpeg
o coś takiego mi chodzi. Zarówno wysokość, jak i odległość od siodełka jest inna dla basowych i wiolinów.

Mariusz 
skin and bones

Wysłany: 2008-05-05, 01:27   

Stipe dobrze pisze, tą płytkę też by wypadało wyciągnąć i przełożyc na drugą stronę, bo coś się może rozkraczyć ;p

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-06, 16:01   

Rozkraczyć to się może najwyżej strój. Co w przypadku gity za niewielką kasę na kluczowe znaczenie (bo brzmieć to taka i tak nie brzmi;p).

Lua 

Wysłany: 2008-05-06, 16:57   

właśnie, gość który się na tym zna ma mi poprzestawiać. w sumie nie wiem czy się opłaca bo już chyba przyszedł czas na wymienianie ;P polecił mi te http://www.bratpol.com.pl/?prod=2185&cat=64

co o nich sądzicie? ;)

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-06, 17:27   

Ja pierdaczę :D 47 peelenów za struny ? Przerzuć się na elektryka lepiej :-P Rasowe Jaja Erniego (Ernie Ball) chodzą po niewiele ponad 20 złocziszy :P EB Uber Alles \m/

A serio, nie mam pojęcia. Staram się trzymać jak najdalej od klasyków ;-)

Mariusz 
skin and bones

Wysłany: 2008-05-06, 18:58   

? To już lepiej sobie kup La Belle albo d'Addario.. ;) Z resztą, zależy jaką masz gitarę, jeżeli jakiś marny sprzęt, to nie ma sensu kupowania strun za 50 zł. ;)

Lua 

Wysłany: 2008-05-06, 19:05   

właśnie gość mi mówił że czasem opłaca się kupić dobre struny do niezbyt dobrej gitary bo może to znacznie poprawić jej brzmienie ;] cóż tak mówił a gra na gitarze kilkanaście lat więc chyba się zna ;]

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-06, 19:24   

Niby tak, ale jest takie słynne powiedzenie "z gówna bata nie ukręcisz" :-)
Aha, d'Addario "ssom pałkie" :-P Tylko Kule Erniego się liczą :13:

hook 

Wysłany: 2008-05-06, 19:31   

Jestem leworęczny ale uczyłem się na praworęcznej.. i tak mi już zostało, nie wyobrażam sobie zagrać na gitarze z odwróconymi strunami;) Kwestia myślę przyzwyczajenia, fakt prawo-lewo ręczności jest uważam do wyeliminowania :roll: Nigdy strun nie przekładałem, choć oczywiście chodziło mi to po głowie.. na szczęście mogę teraz wziąć niemal każdą gitarę do ręki i z miejsca coś wygrać.

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-06, 19:37   

hook, to jest najlepsza opcja. Kumpel mańkut gra praworęcznie. I to jak :-P Zamiata wszystkich amatorskich gitarzystów, jakich znam.

Maryha 
Crazy Mary

Wysłany: 2008-05-07, 09:07   

Wiesz co, pomaga nie pomaga, nigdy w życiu nie miałam w łapie strun do klasyka za 50 zł, wiec nic na ten temat nie wiem.
Moge ci za to polecić właśnie La belle o których podajże mariusz już wspomniał.. Są mięciutkie, bardzo przyjemne i ładnie brzmią. Do tanich nie należą, koło 30 zł jeżeli dobrze pamiętam.

Max 
Irrational

Wysłany: 2008-05-07, 15:12   

Kurde ja uczyłem się na syfiastym klasyku z syfiastymi strunami i myślę że to mnie troszkę zachartowało ;)

Na klasykach i strunach do nich się nie znam ale jeśli chodzi o elektryki to jak to powiedział stipe tylko ernibole :P za 23zł już można kupić :P

stipe 
kaleka

Wysłany: 2008-05-07, 18:13   

Nic nie wiesz o hartowaniu się, jeśli przez rok nie pitoliłeś na Defilu, w którym między struny a podstrunnice mogłeś włożyć rękę, a gryf bez większych przeróbek mógł służyć za łuk ;-)

Maryha 
Crazy Mary

Wysłany: 2008-05-07, 21:48   

Tak? A skaj łeja przebijesz? NO. To jest dopiero szkoła życia!
Trzeba przyznać, mordowanie się na czymś takim jednak nie jest takie złe- wyrabia dokładność w łapaniu wszystkiego, bo "po łebkach" nic nie zabrzmi. Zresztą i tak nie zabrzmi... Dostajesz lepszą gitarę i jednak się okazuje że coś potrafisz. Ile radości to dostarcza 8-)

Proponuje wrócić do tematu...

P.S nie ma gorszych gitar niż defil, chyba że jakieś ruskie... te gitary były chyba robione z dębów albo jakiś innych drzewek rosnących przy drodze...

Odpowiedz do tematu