Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: QbaM
2007-11-05, 17:51
Ustawienie stroju gitary
Autor Wiadomość
mrowka_eliza 

Wysłany: 2007-03-29, 15:26   

Mabh napisał/a:
Taby są bardzo proste.

czy ja wiem... :roll:

Nie chce sie chwalić ale umiem stroić ze słuchu :D :oops: (ale tylko swoją ^^ ) co do chwytów umiem nazwy... :roll:

Mabh 

Wysłany: 2007-03-29, 15:29   

mrowka_eliza napisał/a:
co do chwytów umiem nazwy... :roll:

Ja gram na chwytach. Głównie. Chociaż nie znam wszystkich, tzn. znam ustawienia palców, ale nie znam nazw :lol: Za to nie przepadam za chwytami barowymi, bo ręka szybko mi drętwieje. Ale ćwiczę i wychodzą mi coraz lepiej :lol:

"If I can't be my own, I'd feel better dead."

www.mabh.blog.onet.pl

YodaM 
Grafik
Poligon nr.4

Wysłany: 2007-03-29, 15:50   

Hmmm no ja na basie chwytów za duzo to niemam ;p ;p ;p a dziwne jest cos, ze kiedys zernknalem na skale bluesowa tak z ciekawosci i od teraz potrafie w niej grac jak chce, z innymi skalami tak mi nie wychodzi a szkoda ;p

Fly People Fly - szukajcie mnie pod chmurami!

---

T.Nalepa - Zawsze wierny mi...

---

„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”

stipe 
kaleka

Wysłany: 2007-03-30, 15:20   

YodaM napisał/a:
gram na basie i nieznam dzwiekow na wiekszosci progow ;p

Taaaaaaaaaa, ile mnie to zdrowia kosztuje to tylko ja wiem ;p
"Grab, tu masz grać D" <YodaM gra przykładowo A> "Grab, qrwa mać, łot da fak ?!> ;p

Strojenie ze słuchu w miarę, preferuję flażoletami bo mi tak wygodniej ;) Jak dla mnie "jedyna słuszna metoda".
Do stoików nie mam awersji, wręcz przeciwnie cudowne gówienka, pomagają oszczędzić czas i nerwy ;) Szczególnie te naderwane podczas tłumaczenia YodaMkowi, gdzie jest jaki dźwięk ;p

A co do sposobu łapania akordów to różnie, zależy jak się układają ;) Opalcowanie święta rzecz !!! <lol>

Żebym ja jeszcze tylko grac potrafił, to już "wogle" były czad ;)

Scarlett O'Hara 
Crazy diamond

Wysłany: 2007-03-30, 17:18   

Ostatnio mój kolega, który pół dnia spędza przed komputerem, zobaczył moje taby na gitarę i azpytał: "Co, ty to zapisujesz w systemie zero-jedynkowym?" :mrgreen:

Chainer 
CureForOptimism

Wysłany: 2007-03-30, 17:48   

http://img176.imageshack....1/jprd07pj7.jpg

bardzo dobre cwiczonko..struny (idac w gore ) pociagamy od zewnatrz a potem wracamy od wewnatrz..wymaga to troche praktyki, trzeba sie starac grac to coraz szybciej i szybciej ..ale pozniej duzo latwiej kostkowac ;]

mrowka_eliza 

Wysłany: 2007-04-01, 04:58   

Mabh napisał/a:
Za to nie przepadam za chwytami barowymi, bo ręka szybko mi drętwieje. Ale ćwiczę i wychodzą mi coraz lepiej :lol:

umiem tak średnio.. ale lubie je bo wyglądają szpanersko :P

Ay'ceela 
... brak słów

Wysłany: 2007-04-01, 08:32   

mnie nadal mylą się nazwy strun... e, b, g... d? ;-) mój brat poradził mi takie ćwiczenie na rozruszanie "palcy" ^^ bierzesz w łapę gitarę, kładziesz na czterech progach na najniższych strunach cztery palce i "wspinasz" się nimi pojedynczo do góry... i do dołu, po jednej strunie. Przyznam ze wstydem że jak doszłam "na górę" to nie mogłam ruszyć środkowego żeby nie oderwać innego :oops:

"kto kocha życie, nie gardzi chwilą"

Mika 
T-1000

Wysłany: 2007-04-01, 20:41   

Ay'ceela napisał/a:
bierzesz w łapę gitarę, kładziesz na czterech progach na najniższych strunach cztery palce i "wspinasz" się nimi pojedynczo do góry... i do dołu, po jednej strunie.

Ja to znam inaczej - że zaczyna się od góry i schodzi się w dół, a potem się przeskakuje na następne progi, idzie w górę, i tak dalej. Widziałam to na szkole gitarowej Lesickiego, ćwiczenie chromatyczne na rozgrzewkę. Ay'ceela, Ty to umiesz zrobić? Ja za chuja tego nie zrobię, mam za małe i niewyćwiczone ręce :roll:
Your world can end in the blink of an eye. One event, one unexpected twist of fate and suddenly the world as you knew... is gone... forever. All that you held dear, all that you held close... is washed away in a sea of distant memory. Life... is cruel. Of this I have no doubt. But life continues on... with, or without you. One can only hope that one leaves behind a lasting legacy. But so often, the legacies we leave behind... are not the one we intended.

Mabh 

Wysłany: 2007-04-01, 21:49   

Chyba nie rozumiem o co Wam chodzi... Jedziecie na jednej strunie na pierwszych 4 progach? I zjeżdżacie w dół? Na jednej strunie? To jest proste, w miarę. Mi wyćwiczenie tego zajęło jakieś 2 dni po godzinkę ćwiczeń :lol:

"If I can't be my own, I'd feel better dead."

www.mabh.blog.onet.pl

Beata 

Wysłany: 2007-04-06, 20:38   

Stroje gitare przy pomocy pianina, mam to szczescie, ze chodzilam do muzycznej szkoly i jako tako sluch mam. Nazw akordów tez za bardzo nie pamietam, ale wazne ze wiem jak grac.... ;-)

trevor 
in your mind

Wysłany: 2007-07-10, 21:40   

Aaaa ja ze słuchu....też nie wiem na czym ten stroik polega...nie umiem go obsługiwać :D Chwytów znam dość duzo ale nie wiem jak sie nazywają, a taby są proste do odczytania ale szkoda si emęczyć z ich czytaniem i szukaniem ale samemu popróbowac na słuch, mi wychodzi :P
----------------------

Maryha 
Crazy Mary

Wysłany: 2007-07-10, 21:46   

O własnie. A ma ktoś jakieś godne polecenia ćwiczenia techniczne? (ale nie mówie tu o ćwiczeniu zmiany chwytów.. ciut wyżej, ale niewiele:P)
A tak poważnie, dobre ćwiczenia techniczne najlepiej stabowane, takie żeby siedzieć z metronemem i męczyć, posiada ktoś?;) Postanowiłam się podciągnąć, bo tępo też jest potrzebne już po pewnym czasie..

Max 
Irrational

Wysłany: 2007-07-28, 14:22   

Ja normalnie stroje ze słuchu, gram chwyty barowe bez problemów, gram i znam nazwy akordów czyli chwytów klasycznych, znam nazwy strun. Może to przez to że odkąd zacząłem grać na gitarze to zakochałem się w tym instrumencie. Ale to nie przyszło samo, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć ;-) ;-)

Agrafka 
koniu

Wysłany: 2007-07-28, 20:52   

Bez stroika nie ma mowy , nie nastroje... wręcz odwrotnie :roll:

Odpowiedz do tematu