uscislij "zwykly stroik" bo niewiem czy chodzi ci o kamerton (do ktorego stroi sie strune E1) czy inne ustroistwo... a jak przestroic gitare? poprostu obnizajac lub podwyzszajac struny... (w twoim przypadku E musisz obnizyc o półton) nikt nie bedzie ci mowil o ile stopni przekrecic klucz... jesli masz stroik chromatyczny (tuner) to wystarczy znalezc odpowiednie dzwieki...
P.S. w "standardowym stroju" (EADGHE) na 11 progu strun E (obu) masz Eb....
chodzilo mi o tuner, "w "standardowym stroju" (EADGHE) na 11 progu strun E (obu) masz Eb...." to mi troszke pomoglo, sorki jesli jestem trywialny..ale moglbys wytlumaczyc jeszcze " jesli masz stroik chromatyczny (tuner) to wystarczy znalezc odpowiednie dzwieki..." ?? Z gory dziekuje, pozdro
najpierw stroisz strune e-1. Potem porównujesz do dźwieku pustej struny e-1 strune E-6 za pomoca flażoletu w pozycji V.
porównujemy dźwięk A na strunie E-6 w pozycji V z dźwiękiem pustej struny A-5, którą dostrajamy,
porównujemy dźwięk D na strunie A-5 w pozycji V z dźwiękiem pustej struny D-4, którą dostrajamy,
porównujemy dźwięk g na strunie D-4 w pozycji V z dźwiękiem pustej struny G-3, którą dostrajamy,
porównujemy dźwięk h na strunie G-3 w pozycji IV z dźwiękiem pustej struny H-2, którą dostrajamy,
sprawdzamy dźwięk e na strunie H-2 w pozycji V z dźwiękiem pustej struny E-1, który powinien być tej samej wysokości. Jeśli nie jest, znaczy to, że strojenie przeprowadzone było niedokładnie i trzeba je powtórzyć.
w tym przypadku jest odwrona kolejnosc strun niz standardowo ( do e i w dół)..ale jest latwiej bo stroimi na pustych dzwiekach wiec mozna regulowac dzwiek za pomoca kluczy :)
Skoro juz powstal nowy dzial o gitarze (oh my! ), proponuje chociaz poprzerzucac stare watki o tej tematyce w odpowiednie miejsca. Ten sie oczywiscie do nich zalicza.
Strojenie gitary to masakra oO
Ja od dziecka marzyłam, żeby grać, ale nigdy jakoś nie wychodziło. A sama za nic na świecie mogłam tego wszystkie objąć rozumem. Ostatnio jednak udało mi się z kumplem zapisać na lekcje w domu kultury.
Potrafimy już naprawdę sporo - wiemy jak grać melodie, znamy nieźle podstawy, ale strojenie... Tożto masakra oO Ostajem narazie przy stroikach :D
Ja nastroję w akustyku cztery najgrubsze struny, ale zajmuje mi to sporo czasu dlatego też przeważnie używam stroika. Za strojenie basu nawet się nie brałem (nawet ze stroikiem) xD
_________________ "Mówi się, że nie można żyć bez miłości. Osobiście uważam, że ważniejszy jest tlen."
Dr. Gregory House
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum