Nie przejmuj się :-) Ja gram już około dwóch lat i nie umiem nastroić gitary ze słuchu. Nie ma to jak stroik na kompie Zawsze można elektryka podłączyć i pięknie nastroić :-)
_________________ Możesz żyć na marginesie, ale żyj tak, aby nie krzywdzić innych.
Wysłany: 2006-12-10, 15:16
Bo stroiki to ogólnie badziewie :) Przydają się tylko na koncertach, jak się nie słyszy gitary porządnie (bo na piecu to żadne strojenie). A tak to nic nie zastąpi strojenia 'ze słuchu'.
Ay'ceela: Mam podobnie bardzo, zanim nie zaczalem sobie brzdąkać słuch nie byl wyczulony na dzwieki jak jest w tej chwili.. ale to wciaz nic, dalej mam problemy z nastrojeniem instrumentu;) w kazdym razie, w szkole muzycznej sie latami cwiczy, sa zajecia z ksztalcenia sluchu.. amator to w zaleznosci od zdolnosci, ja uzdolniony muzycznie nie jestem z cala pewnoscia
Edytka: Rodzice: muzyka ich młodości.. inna niz moja.
_________________ Tym co masz jest sumienie, bracie, szanuj je bo możesz je stracić
ja też utalentowana nie jestem, ale sprawia mi to przyjemność, więc nie przejmuję się innymi i katuję ich swoim rzępoleniem już idzie mi lepiej niż wcześniej, poprawkowe strojenie trwa trochę krócej... :-)
a mój tata... ooo... nie wiem muszę mu PJ puścić i zobaczyć reakcję
_________________ Ludzie, którzy nienawidzą, są niewolnikami samych siebie.
Ja też gram troszkę ;P mam jakieś pudło i grywam czasami. Strojenie hmmmm, wyłącznie ze słuchu ;) nie znam pojętnych nazw "frażeloty?" czy coś tam... ale umiem :) a i nie znam chwytów, tzn nazw ;P gram a nie wiem, że to c czy d czy a? ( powaga ) ale idzie, pieprzyć to.. dla mnie wystarczy... Gram ze słuchu, sorry czy to źle? Może dziwne, ale przyjemne. A i kumpel mi mówił, że w dziwny sposób trzymam riffy? 2 i 4 palec, wygodniej ;)= a może tak ma być? Nie wiem?
_________________ "życie to inteligentna wieża, do której klucz posiadają wyłącznie najmądrzejsi. nieporozumienie jest gorsze od głupoty." WYBIERAM TYLKO TO, CO NAJLEPSZE - T.B.S - D.R.P - NIE MASZ WYBORU? WYBIERZ NAJLEPSZYCH!
Olac to, niema zasad co do gry na gitarze, czy grasz nogami i glowa czy jednym palce, wazne zeby grac dobrze :) ja gram dwa lata na gitarze klasycznej i jade na barowych chwytach nie znajac ich nazw i gram na basie i nieznam dzwiekow na wiekszosci progow ;p a niezle mi ta gra idzie :) heh :)
---
„Wszystko zdarza się tylko raz. I nigdy nie wraca.
Jeśli będziesz próbował[a] wskrzeszać przeszłe zdarzenia, ominiesz to, co ma się wydarzyć w następnej kolejności”
ja niedawno dopiero poznałam nazwy chwytów, a przedtem też jakoś grałam po prostu wystarczy to lubić a resztę można chrzanić. (mam tu na myśli głównie uwagi: "błagam cię, przestań..." )
_________________ Ludzie, którzy nienawidzą, są niewolnikami samych siebie.
Też nie bardzo umiem stroić ze słuchu... Ale ja i tak jestem jedyną osobą w rodzinie, która spiewa nie fałszując jedną strunę sobie dostroje beż żadnych problemow, ale jak mi wszystkie pojadą, to już mam kłopot.
pustak, to się nazywa sztuka :D
Flażolety...
_________________ I'll see you on the dark side of the moon!
JA i kumpel mi mówił, że w dziwny sposób trzymam riffy? 2 i 4 palec, wygodniej ;)= a może tak ma być? Nie wiem?
riffy lapiesz wskazującym i malym palcem ;] tak ci bedzie wygodniej :)
co do chwytow..najlepiej czasem przysiasc sie i nauczyc poprostu..godzina czasu i naprawde wszystko opanowane..najlepiej wyuczyc tego tak aby w nocy o polnocy..wiecie co mam na mysli...
moj kumpel po szkole muzycznej..wystarczy ze szarpnie za struny nie lapiac zadnego chwytu i wie ze gitara nie stroi ..a takze w ten sam sposob ja stroi...dla mnie to wyzsza szkola jazdy..ja wole standardowo do e, albo flazoletami..oczywiscie strojen sa miliony ..ale to zalezy od kawalka i humoru :D
btw..ja gram 5 lat i do tej pory nie pamietam wszystkich dziwekow..chociaz uczylem sie ich..ale zawsz emi cos z glowy wypadnie..no tak to juz jest ;]
czlowiek ma w dupie teorie..woli sie uczyc sprawniejszego grania niz dzwiekow :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum