Grunge Forum
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy Rejestracja  Zaloguj  Download Nasze loga

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Meredith
2009-12-06, 22:34
Porcupine Tree
Autor Wiadomość
Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-07-24, 20:29   Porcupine Tree

Zespół, którego bezwzględym liderem jest S.Wilson. Gra muzykę powszechnie okreslaną jako rock progresywny, na kilku ostatnich dokonaniach zahaczający nawet o metal (wszystko za sprawą współpracy z prog-death metalową grupą Opeth, a konkretnie z jej wokalistą - Mikaelem Akerfeldt'em).

Brytyjczycy w swoim dorobku posiadają już sporo płyt, niemniej jednak do grona moich faworytów zaliczam bez wątpięnia Deadwing i Signify.

W tym roku, a konkretnie w kwietniu, światło dzienne ujrzała nowa płyta Jeżozwierzów -
Fear Of A Blank Planet. Cóż mogę powiedzieć o tym krążku. Na pewno nie jest rewolucją muzyczną, na pewno nie wytycza nowych ścieżek w takim graniu. To po prostu stare, dobre, solidne rockowanie, do jakiego przyzwyczaiło swoich fanów (w tym i mnie) Porcupine Tree. Nie ukrywam, że była to jedna z najbardziej wyczekiwanych przeze mnie pozycji w tym roku i nie rozczarowałem się. Dostałem dokładnie to, co chciałem dostać, dlatego jeżeli ktoś zespołu nie zna (a nie znać takich hitów jak Lazarus, czy She's Moved On to wstyd dla człowieka określającego się fanem muzyki gitarowej), śmialo mogę polecić najnowsze wydanie panów z Wlk Brytanii.

Jeżeli natomiast spotkaliście się już z tym zespołem, to jakie zrobił na Was wrażenie ? Tutaj można podzielić się swoimi uwagami na temat PT.

Your god is dead and no one cares . If there is a hell I'll see you there.

JAMik 
Poligon nr. 4

Wysłany: 2007-07-24, 20:45   

Fajna muzyka...trochę jak Pearl Jam.Ciekawe aranże i fajnie wypadają na żywo.Jest jedno zasadnicze ALE.Wokal...osobiście tego nie daje rady słuchać a szkoda,bo pozatym naprawde przyzwoita kapela ;-)
Kazik Staszewski,Tomek Goehs,,,,,,,,G,,,,,ALICE IN CHAINS: Jerry Cantrell,Layne Staley,Mike Starr,Sean Kinney

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-07-24, 20:48   

JAMik napisał/a:
Fajna muzyka...trochę jak Pearl Jam.

Dość długo ich słucham i podobieństw pomiędzy PJ i PT nie słyszałem nigdy i nigdzie...

Chainer 
PrzebŻydły

Wysłany: 2007-07-24, 21:16   

Porcupine Tree.. świetna kapela.. słucham ich stosunkowo niedawno.. ale to kawał porządnej, dobrej, robionej z wyczuciem muzki. Polecam każdemu..
Moth..i tu prośba.. czy mógłbys podrzucić jakąs składanke..wedle swojego uznania? byłbym wdzięczny.

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-07-24, 21:22   

IMO powinieneś się przekonać po przesłuchaniu dwóch moich ulubionych (wymienionych wyżej) płyt. Ciężko jest zrobić z tego składankę, gdyż często kawałki w jakiś sposób się wiążą i wyrwanie ich z całości zabiera prawie cały sens brzmienia.

Max 
Irrational

Wysłany: 2007-07-24, 21:43   

Był koncert w Krakowie Porcupine Tree, na którym był mój brat, ja niestety nie mogłem być na tym koncercie bo byłem za miastem (dokładnie na słowacji). Normalnie żal ale cóż począć. Oczywiście najlepsza ich płytka według mnie to Deadwing a zaraz potem Signify. Fear Of A Blank Planet mnie oczywiście nie zawiodła, chociaż myślałem że bardziej tu pokombinują. Porcupine Tree jest świetnym zespołem i według mnie każdy powinien się zapoznać z ich dorobkiem
Ostatnio zmieniony przez Max 2007-07-25, 19:58, w całości zmieniany 1 raz  

idont 
ała.

Wysłany: 2007-07-24, 22:31   

Uwielbiam płytę 'Lightbulb sun', a przede wszystkim piosenki 'How is yoour life today?' i "Shesmovedon'
Mam wrażenie,że ich piosenki są 'wycackane' do ostatniej sekundy, płyta skomponowana świetnie, minuta po minucie ;-)
Genialny album. (bo np. Deadwing aż tak do mnie nie przemawia)
Głos wokalisty mi bardzo odpowiada, ale np. jak śpiewa w Blackfield już nie czuję tego bluesa, Porcupine tree jest może po prostu stworzone do jego głosu ;-) (albo głos do Porcupine Tree)

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-07-25, 19:48   

A co ogół myśli o najnowszym CDku Jeżozwierzów ?
(niedługo przywalę recenzję, więc strzeżcie się...)

hauteville 

Wysłany: 2007-08-25, 23:15   

Moth napisał/a:
A co ogół myśli o najnowszym CDku Jeżozwierzów ?

5+!!! Genialna płyta... Troszkę krótka, ale moim zdaniem najlepsza w dotychczasowym dorobku - pobiła nawet moją ulubioną "In Absentia"...
JAMik napisał/a:
Fajna muzyka...trochę jak Pearl Jam.

Moth napisał/a:
Dość długo ich słucham i podobieństw pomiędzy PJ i PT nie słyszałem nigdy i nigdzie...

Mogę się zgodzić z panem Mothem - tu nie ma nic podobnego... Zupełnie...

TAK W OGÓLE TO RZECZ TO JEST ŚWIETNA!

autostrada 

Wysłany: 2007-09-02, 13:38   

Niezły zespół, muzyka miła dla ucha(jak kto lubi), wokal średni.
Ja bym dała 4+

contagious 

Wysłany: 2007-11-19, 14:43   

Gdybym nie poszła na ich ostatni koncert,który dali w Krakowie w lipcu,to moja znajomość porcupine tree skończyłaby się na "radioactive toy" :-D Fear of a blank planet nie jest powalająca,ale sam zespół jest godny uwagi, a Deadwing to cudo :)

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-11-19, 23:59   

contagious napisał/a:
ale sam zespół jest godny uwagi

Podobnie jak projekty poboczne Wilsona. Mam tu na myśli głównie Blackfield; zespół współtworzony z izraelskim muzykiem - Aviv'em Geffen'em. Brzmieniem zahacza delikatnie o alternatywę, na upartego (szukając odpowiedniej etykietki), można to nawet określić mianem ambitnego popu...

W każdym razie IMO warto posłuchać - na mnie przynajmniej, muzyka Blackfield działa odstresowywująco ;).

Rajca 
Ka'Nar

Wysłany: 2007-11-23, 14:48   

W sumie to lubię te ostatnie dokonania PT. Fear ostatnimi czasy przekształca się w moich uszach w majstersztyk. Do tego Deadwing...i Warszawa(live). Zmysły pracują, można się zatopić, ale chyba tylko po to, żeby zostać wyrwanym ze snu przez łomot.

tfardy

Wysłany: 2007-12-27, 12:57   

Tak na prawdę to Wilson nie ma głosu. Ale śpiewać potrafi. I za to go niesamowici cenię. No i do tego niezły dorobek płytowy z "Lighbulb Sun", "In Absentia" i "Stupid Dream" na czele. Jak dla mnie czołówka obecnej sceny rocka progresywnego, mimo lepszych i gorszych momentów w karierze. Nowa płyta - nic nowego, ot, stare dobre PT.

Cytat:
dybym nie poszła na ich ostatni koncert,który dali w Krakowie w lipcu,to moja znajomość porcupine tree skończyłaby się na "radioactive toy"

Wytłumacz mi jedną rzecz - jak można płacić te 100zł za bilet na koncert zespołu, którego się praktycznie nie zna?

Moth 
Fra Diavolo

Wysłany: 2007-12-28, 12:01   

tfardy napisał/a:
Tak na prawdę to Wilson nie ma głosu. Ale śpiewać potrafi.

Mógłbyś to rozwinąć? Intrygujące stwierdzenie. Coś w stylu "nie ma nóg, ale biegać potrafi" :).

Odpowiedz do tematu